L 52 Lov om ændring af investeringsfondsloven og etableringskontoloven.

(Ophævelse af adgang til forlods afskrivning på kommanditanparter og udbyttekontrakter).

Af: Minister for skatter og afgifter Karl Hjortnæs (S)
Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 537 af 28-12-1979
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Loven går ud på at ophæve adgangen for kommanditister til at anvende henlæggelser til investeringsfonds og indskud på etableringskonti til forlods afskrivning på aktiver, der er omfattet af kommanditanparten.

Loven har virkning for anskaffelser, der sker efter den 1. januar 1980. Der er dog gjort en undtagelse for den situation, hvor kommanditisten godtgør, at han før lovforslagets fremsættelse har indgået aftale om som kommanditist at erhverve anpart i et aktiv og kommanditselskabet inden den 1. januar 1980 har truffet aftale om anskaffelse af dette aktiv, selv om anskaffelsen først sker efter 1. januar 1980.

Loven berører ikke kommanditisternes adgang til som tidligere at foretage forskudsafskrivninger på anpart i store aktiver, der endnu ikke er leveret eller - for bygningers vedkommende - ikke er fuldført. Heller ikke adgangen til at foretage ordinære afskrivninger, når levering m.v. har fundet sted, er berørt af loven. Denne vedrører alene den forlods afskrivning, der sker med investeringsfonds- eller etableringskontomidler, og frigivelsen af disse midler.

Samtidig ophæves med loven adgangen til at bruge etableringskontomidler i forbindelse med køb af udbyttekontrakter, der er erhvervet af den skattepligtige den 1. januar 1980 eller senere.

Lovforslaget blev fremsat som led i de økonomisk-politiske foranstaltninger, der blev foreslået af regeringen i december 1979, se under omtalen af statsministerens redegørelse (side 78).

I udvalgsbetænkningen blev af venstres og det konservative folkepartis medlemmer af udvalget stillet ændringsforslag, der blev tiltrådt af fremskridtspartiets medlemmer af udvalget, om parallellitet mellem de almindelige afskrivningsregler og reglerne om forlods afskrivning på kommanditanparter efter investeringsfonds- og etableringskontilovene. Medens disse ændringsforslag blev forkastet, vedtoges ændringsforslag fra ministeren om indføjelse af bestemmelser om ophævelse af adgangen til at bruge etableringskontomidler i forbindelse med køb af udbyttekontrakter.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 100 stemmer imod 73 (V, KF, FP, CD og KrF). Ingen undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), Anders Christian Poulsen (V), Hagen Hagensen (KF), Aase Olesen (RV), Niels Bollmann (CD), Ole Flygaard (DR) og Arne Bjerregaard (KrF)