B 86 Folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af aftale mellem Danmarks regering og Sveriges regering om naturgassamarbejde.

Af: Energiminister Poul Nielson (S)
Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Vedtaget
Efter 1. behandling henvist til energipolitisk udvalg.

Ved denne beslutning meddeler folketinget sit samtykke til, at Danmark ratificerer den den 29. februar 1980 indgåede aftale mellem Danmarks regering og Sveriges regering om naturgassamarbejde.

Om baggrunden for beslutningsforslaget oplyste energiministeren følgende ved den skriftlige fremsættelse:

»Aftalen, der er kommet i stand efter en række drøftelser, der i juli 1979 indledtes efter aftale mellem statsministrene, tager umiddelbart sigte på et samarbejde mellem de to regeringer om fremme af en transport- og en leveringsaftale, som samtidig er indgået mellem Dansk Olie & Naturgas A/S ög Swedegas AB. I de indledende bemærkninger til aftalen påpeges imidlertid et videre perspektiv - aftalen er indgået »som indledning til et nordisk samarbejde på naturgasområdet«.

Under de forudgående drøftelser har man fra dansk side navnlig været interesseret i en aftale om transitering af naturgas til Sverige via det danske transmissionssystem, hvorved man dels som påpeget i DONG A/S's indstilling om indførelse af naturgas i Danmark af marts 1979 vil kunne opnå en forbedring af økonomien i det danske projekt, dels vil kunne opnå en forbedring af den danske forsyningssikkerhed. Fra svensk side blev der imidlertid lagt afgørende vægt på, at en sådan aftale blev knyttet nært sammen med en aftale om danske naturgasleverancer. Det påpegedes i denne forbindelse, at den svenske rigsdag i forbindelse med behandlingen af spørgsmålet om indførelse af naturgas i Sverige havde lagt afgørende vægt på, at et svensk naturgasprojekt blev baseret på forsyninger fra nære kilder.

I transportaftalen mellem DONG A/S og Swedegas AB har Swedegas AB påtaget sig ved forudbetaling af transportudgifter på 220 mill. d.kr. at finansiere en udvidelse af det projekterede danske transmissionsnet med henblik på transport af indtil 2 mia rn3 årligt, over en 20-årig periode fra den dansk-tyske grænse eller det danske naturgasbehandlingsanlæg ved Nybro til et punkt nær Søvang på Amager. Af det nævnte beløb, der skal betales senest 15. juli 1980, skal 180 mill. d.kr. dække de forøgede anlægsudgifter og 40 mill. kr. de kapitaliserede merudgifter ved ledningsnettets drift som følge af kapacitetsforøgelsen.

Til gengæld herfor har DONG A/S i leveringsaftalen indrømmet Swedegas AB en første forhandlingsret med hensyn til sådanne mængder af naturgas, som ikke er nødvendig til dækning af naturgasbehovet i den danske energiforsying, i det omfang sådanne mængder kan rummes inden for den fra svensk side finansierede kapacitetsforøgelse i de danske transmissionsledninger - dog ikke ud over 2 mia rn3 årligt. DONG A/S har som hjælp til opbygningen af et naturgasmarked i Skåne, der senere vil kunne tjene som udgangspunkt for opbygningen af et større svensk marked, påtaget sig årene 1985-86 og 87 samt 1990-2003 at levere visse begrænsede mængder naturgas til Swedegas AB. I årene 1990-2003 er der således tilsagt leverancer på indtil 200 mill. rn3 årligt samt yderligere indtil 240 mill. rn3 årligt, hvis sådanne mængder kan skaffes efter opfyldelse af naturgasbehovet i den danske energiforsyning.

Herudover har DONG A/S og Swedegas AB aftalt at yde hinanden gensidig hjælp i tilfælde af væsentlige afbrydelser i den ene parts naturgasforsyninger.

Merudgifterne i forbindelse med anlæg og drift af det danske transmissionssystem som følge af transportaftalen skønnes at kunne rummes inden for det fra svensk side forudbetalte beløb, medens leveringsaftalen ikke vil medføre ændringer i form af investeringer og driftsudgifter.

Ved det aftalte samarbejde vil der umiddelbart kunne opnås en forbedring af såvel den driftsøkonomiske som den samfundsøkonomiske forrentning i det danske projekt. På længere sigt vil aftalerne som grundlag for opbygningen af et svensk naturgasmarked imidlertid tillige kunne få positiv betydning for udviklingen af et mere vidtgående fællesnordisk naturgassamarbejde baseret på naturgassen fra også de norske felter i Nordsøen.

Det sidstnævnte aspekt, der som før nævnt er særlig fremhævet i de indledende bemærkninger til aftalen, har under forhandlingerne fået tilføjet yderligere vægt i forbindelse med de på initiativ af den danske og norske statsminister indledte drøftelser om et dansk-norsk-svensk samarbejde i forbindelse med ilandføringen af naturgassen fra nye norske felter. Også på møder i forbindelse med Nordisk Råds nylige session i Reykjavik var der enighed om at intensivere drøftelserne om et nordisk energisamarbejde.«

Ved 2. (sidste) behandling blev forslaget vedtaget med 126 stemmer mod 15 (FP).
Partiernes ordførere
Hans Hækkerup (S), John Arentoft (FP), Arne Christiansen (V), Annelise Gotfredsen (KF), Ole Kalnæs (SF), Niels Helveg Petersen (RV), Birgith Mogensen (CD), Poul H. Møller (KrF) og Niels Mølgaard (DR)