B 29 Forslag til folketingsbeslutning om beskatning af kursgevinster på værdipapirer

Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Forslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte lovforslag om, at fortjeneste ved afståelse af aktier, andelsbeviser, obligationer, pantebreve m. v. beskattes som almindelig skattepligtig indkomst.«

I de ledsagende bemærkninger oplyses om baggrunden for forslagets fremsættelse bl. a. følgende:

»Der foregår en stigende spekulation i omdannelse af renteindtægter til kursgevinster med henblik på udnyttelse af de lempeligere regler for beskatning af særlig indkomst, specielt bundgrænsen på 6.000 kr. årlig.

I betragtning af den høje beskatning af arbejdsindkomster er det uacceptabelt, at arbejdsfri indkomster beskattes væsentlig lempeligere eller slet ikke beskattes.«

Forslaget blev fremsat sammen med forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af moms på fødevarer (se B II, nr. 89) og tilsigtede sammen med forslag til folketingsbeslutning om forøgelse af arve- og gaveafgifterne (B II, nr. 90), forslag til folketingsbeslutning om ændring af formueskatten og forslag til folketingsbeslutning om omlægning og skærpelse af selskabsbeskatningen, se de nærmest følgende sager, bl. a. at forøge statskassens provenu samtidig med gennemførelse af den foreslåede nedsættelse af momsen på fødevarer.

Skatte- og afgiftsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Thomas Erik Have (S), Helge Dohrmann (FP), Anders Christian Poulsen (V), Lars P. Gammelgaard (KF), Ole Kalnæs (SF), Aase Olesen (RV), Niels Bollmann (CD), Mikael Lennart Waldorff (VS), Ole Flygaard (DR) og Arne Bjerregaard (KrF)