B 26 Forslag til folketingsbeslutning om beskatning af genvundne afskrivninger på driftsmidler

Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Forslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte forslag om ændring af afskrivningsloven, således at genvundne afskrivninger på afskrivningsberettigede driftsmidler beskattes i det indkomstår, hvor de konstateres.«

Om baggrunden for forslagets fremsættelse oplyses i de ledsagende bemærkninger bl. a. følgende:

»Såfremt et driftsmiddel sælges med tab, kan det konstaterede tab straks fradrages i den skattepligtige indkomst. Saldoværdien skal i dette tilfælde formindskes med den uafskrevne del af driftsmidlets anskaffelsessum (afskrivningslovens § 4).

Sælges et driftsmiddel derimod med fortjeneste (dvs. salgssum er større end den uafskrevne del af driftsmidlets anskaffelsessum), har det derimod ingen umiddelbare konsekvenser for den skattepligtige indkomst. I stedet for fradrages salgssummen i den afskrivningsberettigede saldoværdi, således at de senere afskrivninger reduceres.

Det betyder, at konstaterede fortjenester (genvundne afskrivninger) i realiteten kan anvendes som forskudsafskrivninger på nye driftsmidler.

Det foreslås derfor, at afskrivningsreglerne ændres således, at genvundne afskrivninger på driftsmidler tages i betragtning ved opførelsen af den skattepligtige indkomst i det år, hvor de konstateres.

Gennemførelsen af forslaget vil medføre, at beskatningsreglerne ved salg af driftsmidler bliver ensartede, uanset om de sælges med fortjeneste eller med tab.«

Forslaget blev fremsat og behandlet ved 1. behandling sammen med en række andre af forslagsstillerne fremsatte forslag vedrørende såkaldte skattebegunstigelser for virksomhedsejere. Der henvises herom til de foregående 8 sager i Folketingsårbogen.

Skatte- og afgiftsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Ervin Christian Jensen (S), Helge Dohrmann (FP), Anders Christian Poulsen (V), Karl Kjelgaard (KF), Ole Kalnæs (SF), Aase Olesen (RV), Niels Bollmann (CD), Mikael Lennart Waldorff (VS), Ole Flygaard (DR) og Arne Bjerregaard (KrF)