L 68 Forslag til lov om frihed i æteren for radiospredningsstationer på det åbne hav eller i luftrummet derover

(Frihed for piratsendere).

Samling: 1978-79
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kulturudvalget.

Lovforslagets formål er at lovliggøre etablering af radiospredningsstationer (radiofoni- og fjernsynsstationer) om bord i skibe, luftfartøjer eller andre former for flydende eller luftbårne objekter uden for dansk territorium, herunder dansk territorialfarvand.

Om baggrunden for lovforslaget hedder det i de ledsagende bemærkninger bl. a.:

»Efter fremskridtspartiets mening er det mere afgørende end nogen sinde at få brudt Danmarks Radios monopol. Statsradiomonopolet har ført til kvalitetsforringelse og opinionsforvridning. Ønsket om nu at få brudt monopolet melder sig derfor med stadig større styrke.

Et af midlerne til at få brudt statsmonopolet vil være en vedtagelse af fremskridtspartiets samtidig hermed fremsatte forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af Danmarks Frie Radio. Dette forslag - til hvilket der henvises - bygger på den grundidé, at den danske presse, der har en langvarig tradition for nyheds- og kulturformidling uden statsindblanding, kan etablere en radio- og TV-station, der kan virke uden kulturministeriel eller anden politikerpåvirkning.

Men side om side med etableringen af Danmarks Frie Radio vil det være værdifuldt, at folketinget sikrer, at Danmark ikke forspilder de muligheder, der netop i disse måneder er ved at opstå for, at der i Øresund kan etableres en international radiostation, der sender musik, nyheder og reklamer til Danmark og hele Europa. Lovforslaget fjerner derfor de restriktioner, der af folketinget i 1962 (ved lov nr. 229 af 22. juni) blev lagt i vejen for radiospredning fra det åbne hav eller fra luftrummet derover.«

Ved 1. behandlingen mødte lovforslaget stort set kun velvilje hos ordføreren for det konservative folkeparti.

Lovforslaget blev fremsat og behandlet sammen med forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af Danmarks Frie Radio af Kjærulff-Schmidt (FP) m.fl., se B.II. nr. 45.

Kulturudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget inden samlingens slutning.
Partiernes ordførere
Søren Nørgård-Sørensen (S), Svend Andersen (FP), Steffen Kjærulff-Schmidt (FP), Johan Philipsen (V), Arne Melchior (CD), Grethe Fenger Møller (KF), Margrete Auken (SF), Gertrud Stjernholm Nielsen (DKP), Helga Soltau (DR), Niels Helveg Petersen (RV), Jens Møller (KrF) og Mikael Lennart Waldorff (VS)