L 227 Lov om ændring af lov om afgift af visse olieprodukter.

Af: Minister for skatter og afgifter Anders Andersen (V)
Samling: 1978-79
Status: Stadfæstet
Lov nr. 289 af 26-06-1979
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Ved loven forhøjes afgiften for gas- og dieselolie til 30 øre pr. liter og for fuelolie til 34 øre pr. kg.

Ministeren for skatter og afgifter kan fastsætte regler om fritagelse for eller godtgørelse af afgift af olie, der anvendes til jernbane- og færgedrift samt af personmotorkøretøjer, der med tilladelse efter lov om buskørsel anvendes til rutekørsel, og busser, der er afgiftsberigtiget efter registreringsafgiftslovens § 6, stk. 1, nr. 1, og som anvendes til turistkørsel.

Loven trådte i kraft den 1. juli 1979.

Lovforslaget var et led i regeringens samlede politik omfattende bl. a. en finanspolitisk stramning, hvor tyngdepunktet blev lagt i energiafgifterne.

Lovforslaget blev fremsat og behandlet i folketinget sammen med forslag til lov om ændring af lov om afgift af benzin, forslag til lov om afgift af gas, forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, forslag til lov om ændring af lov om fobaksafgiffer og forslag til lov om ændring af lov om afgift af charterflyvning (se nærmest følgende sager).

I de ledsagende bemærkninger oplyses, at afgiftsforhøjelserne under forudsætning af uændret forbrug vil give en årlig merindtægt på ca. 1.400 mio. kr.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 86 stemmer (S, V, EP og Steenholdt (Grønl.)) mod 84.
Partiernes ordførere
Karl Hjortnæs (S), Mogens Glistrup (FP), Uffe Ellemann-Jensen (V), Poul Schlüter (KF), René Brusvang (CD), Ole Olsen (SF), Gert Petersen (SF), Jørgen Jensen (DKP), Ib Christensen (DR), Arne Bjerregaard (KrF), Ole Vig Jensen (RV), Jens Møller (KrF), Mikael Lennart Waldorff (VS) og Asger Lindinger (EP)