L 151 Lov om lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse.

Af: Arbejdsminister Svend Auken (S)
Samling: 1978-79
Status: Stadfæstet
Lov nr. 111 af 21-03-1979
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven, der trådte i kraft den 1. april 1979 og finder anvendelse, hvor virksomheder eller dele af virksomheder overtages efter den 30. april 1979, finder anvendelse ved overdragelse af en virksomhed eller en del heraf, der ligger inden for det område, hvor traktaten om oprettelse af Det europæiske økonomiske Fællesskab finder anvendelse. Loven bygger på følgende principper:

1. Erhververen af en virksomhed eller en del heraf indtræder i overdragerens rettigheder og forpligtelser over for lønmodtagerne.

2. Overdragelse af en virksomhed eller en del heraf kan ikke i sig selv begrunde afskedigelse.

3. Beskyttelse af lønmodtagerrepræsentanter efter overdragelsen.

4. Overdrageren og erhververen har pligt til at informere repræsentanterne for de lønmodtagere, der berøres af overdragelsen, og til at forhandle med disse om eventuelle foranstaltninger for lønmodtagerne.

Om lovforslagets baggrund og indhold udtalte arbejdsministeren i sin fremsættelsestale:

»Forslaget tager sigte på at gennemføre EF-Rådets direktiv af 14. februar 1977 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om varetagelse af arbejdstagernes rettigheder i forbindelse med overførsel af virksomheder, bedrifter eller dele af bedrifter.

Ligesom arbejdsmarkedets parter var inddraget i forhandlingerne forud for den danske stillingtagen til EF-Rådets direktiv, har de deltaget i et efterfølgende udvalgsarbejde om udarbejdelse af et forslag til dansk gennemførelseslovgivning. Med enkelte forbehold har der været enighed i udvalget. Det fremsatte forslag svarer til det af udvalget udarbejdede med tilføjelse af en særlig regel for lærlinge m. v., om hvilken jeg henviser til forslagets bemærkninger, og en ikrafttrædelsesbestemmelse. Herudover er det efter forhandling med ministeriet for Grønland foreslået, at loven ikke skal gælde for Grønland.

Hovedformålet med lovforslaget er at sikre lønmodtagernes rettigheder i tilfælde af virksomhedsoverdragelse, således at den, der køber eller på anden måde får en virksomhed overdraget, umiddelbart indtræder i den tidligere ejers rettigheder og forpligtelser efter de løn- og arbejdsforhold, som bestod forud for overdragelsen. Dette gælder, hvad enten der er tale om offentligt ejede eller private virksomheder.

Endvidere foreslås det, at afskedigelse på grund af overdragelse af en virksomhed ikke skal anses for rimeligt begrundet, medmindre afskedigelsen skyldes økonomiske, tekniske eller organisatoriske hensyn, der medfører beskæftigelsesmæssige ændringer.

Vigtigt er også forslaget om, at overdrageren og erhververen skal informere de berørte lonmodtagere om en række forhold, der har betydning for lønmodtagerne, og at der er pligt til at optage forhandlinger med lønmodtagerne om eventuelle foranstaltninger for disse i forbindelse med overdragelsen.«

I den af udvalget afgivne betænkning over lovforslaget blev der af et mindretal (FP) stillet 5 ændringsforslag, medens der uden for betænkningen af Jørgen Jensen (DKP) og Freddy Madsen (DKP) blev stillet 2 ændringsforslag. Efter at disse ændringsforslag var blevet forkastet ved 2. behandling, blev lovforslaget henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Ved 3. behandling afgav udvalgets formand på udvalgets vegne mundtlig indstilling over lovforslaget, hvorefter dette vedtoges med 100 stemmer mod 41 (FP, SF, DKP og DR), medens 4 (VS) hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Hans Jørgen Jensen (S), John Lawaetz (FP), Johan Philipsen (V), Therkel Christensen (CD), Grethe Fenger Møller (KF), Ole Henriksen (SF), Jørgen Jensen (DKP), Niels Mølgaard (DR), Niels Helveg Petersen (RV), Bent Honoré (KrF), Jens Jørgen Bolvig (RV) og Kurt Hansen (VS)