L 149 Forslag til lov om ændring af ligningsloven.

(Lejeværdi af bolig i egen ejendom).

Samling: 1978-79
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Lovforslaget havde følgende indhold:

»§ 1. I lov om påligningen af indkomst- og formueskat til staten (ligningsloven), jfr. lovbekendtgørelse nr. 462 af 13. september 1978, som ændret ved lov nr. 593 af 29. november 1978, foretages følgende ændringer:

1. Efter § 15 I indsættes som ny paragraf:

»§ 15 J. Overstiger den i henhold til paragrafferne 15 B til 15 F beregnede lejeværdi af bolig i egen ejendom de fradragsberettigede udgifter, herunder det i § 15 G omhandlede standardfradrag, medregnes det overskydende beløb, uanset bestemmelsen i § 15 A, ikke i den skattepligtige indkomst.«

§ 2. Loven har virkning fra og med indkomståret 1979.«

Som baggrund for fremsættelsen af lovforslaget anførte forslagsstillerne bl. a.:

»Resultatet af den 16. alm. vurdering har afstedkommet, at langt flere borgere end hidtil må se i øjnene, at de ikke har råd tiil at blive boende i deres ejerbolig, som hidtil har dannet rammen om deres hjem og hele livsførelse.

Udsigten til, at et »overskud« - som ifølge af ovennævnte - beskattes, er i sig selv en opfordring til at undlade at bringe lån og renteudgifter ud af ejendommen. Derved straffes den opsparing, som tilvejebringes ved afvikling af prioriteter i fast ejendom.«

Lovforslaget blev ved 1. behandling behandlet sammen med forslag til folketingsbeslutning om lejeværdiregler for 1979, 1980 og 1981 [af Hagen Hagensen (KF) m. fl.] (Se B.II. nr. 72), forslag til lov om ændring af ligningsloven og ændring af lov om vurdering af landets faste ejendomme. (Lejeværdi af egen bolig m.v. i 1980) (Se A.I. nr. 110) samt forslag til lov om ændring aI ligningsloven. (Lejeværdi i blandede ejendomme m.v.) [af Keld Andersen (KF) m. fl.] (Se A.II. nr. 45).

Skatte- og afgiftsudvalget, hvortil lovforslaget henvistes efter 1. behandling, afgav ikke betænkning herover inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Karl Nielsen (S), Mogens Glistrup (FP), Anders Fogh Rasmussen (V), Keld Andersen (KF), Niels Bollmann (CD), Ib Bjørn Poulsen (SF), Kaj Hansen (DKP), Ib Christensen (DR), Bernhard Baunsgaard (RV), Arne Bjerregaard (KrF) og Mikael Lennart Waldorff (VS)