L 148 Forslag til lov om ændring af ligningsloven.

(Lejeværdi i blandede ejendomme m.v.).

Samling: 1978-79
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Lovforslaget havde følgende indhold:

»§ 1. I lov om påligningen af indkomst- og formueskat til staten (ligningsloven), jfr. lovbekendtgørelse nr. 462 af 13. september 1978, som ændret ved lov nr. 593 af 29. november 1978, foretages følgende ændringer:

1) I § 15 A indsættes som nyt stykke:

»Stk. 2. Ejeren af en ejendom som omhandlet i stk. 1, sidste pkt., kan dog forlange lejeværdien for den del af ejendommen, der anvendes erhvervsmæssigt, fastsat ved opmåling, således at denne dels lejeværdi fastsættes med en procent, der svarer til det areal, delen udgør af den samlede ejendom. For den erhvervsmæssigt benyttede del fastsættes dog et tillæg på indtil 25 pct. af lejeværdien for denne del af ejendommen.«

1) I § 15 A indsættes som nyt stykke:

»Stk. 3. For ejendomme, der tjener til bolig for ejeren, og som indeholder to selvstændige lejligheder, kan ejeren forlange, at der ved en vurdering foretages særskilt fastsættelse af den af ham benyttede lejlighed og andre lokaliteter. Sådan vurdering kan første gang finde sted ved årsomvurderingen pr. l. april 1979. Når sådan vurdering har fundet sted, beregnes lejeværdien for den af ejeren benyttede del af ejendommen efter de for ejerboliger gældende procentsatser. En sådan lejeværdi kan første gang finde anvendelse for indkomståret 1979.

§ 2. Loven har virkning fra og med indkomståret 1979.«

Som begrundelse for fremsættelsen af lovforslaget anførte forslagsstillerne bl. a. at den skønsmæssige ansættelse af lejeværdien i blandede ejendomme har ført til vilkårlighed og administrativt vanskelige fastsættelser.

Endvidere anførtes det, at de nuværende regler for fastsættelse af boligværdi for en ejer, der bebor en lejlighed i et tofamiliehus, i mange tilfælde føles urimelige og vilkårlige.

Lovforslaget blev ved 1. behandling behandlet sammen med forslag til folketingsbeslutning om lejeværdiregler for 1979, 1980 og 1981 [af Hagen Hagensen (KF) m. fl.] (se B.II. nr. 72), forslag til lov om ændring af ligningsloven og ændring af lov om vurdering af landets faste ejendomme. (Lejeværdi af egen bolig m.v. i 1980) (se A.I. nr. 110), samt forslag til lov om ændring af ligningsloven. (Lejeværdi af bolig i egen ejendom) [af Keld Andersen (KF) m.fl.] (se A.II. nr. 46).

Skafte- og afgiftsudvalget, hvortil lovforslaget henvistes efter 1. behandling, afgav ikke betænkning herover inden folketingsårets udløb. '
Partiernes ordførere
Karl Nielsen (S), Mogens Glistrup (FP), Anders Fogh Rasmussen (V), Keld Andersen (KF), Niels Bollmann (CD), Ib Bjørn Poulsen (SF), Kaj Hansen (DKP), Ib Christensen (DR), Bernhard Baunsgaard (RV), Arne Bjerregaard (KrF) og Mikael Lennart Waldorff (VS)