Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.
Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.
Loven, der i hovedsagen trådte i kraft den l. april 1979, indeholder følgende elementer:
1. Reglerne om indkaldelse af stedfortræderen til midlertidigt at tage sæde i kommunalbestyrelsen, når et medlem har forfald, ændres, således at indkaldelsen, der hidtil har krævet mindst 2 måneders forfald, sker ved forfald af mindst I måneds varighed.
2. Reglerne om ydelse af erstatning for dokumenteret mistet arbejdsfortjeneste i forbindelse med deltagelse i det kommunalpolitiske arbejde ændres således, at en sådan erstatning ydes ud over det fastsatte diætbeløb, dog højst det tredobbelte pr. dag af det diætbeløb, der af indenrigsministeren er fastsat for møder af ikke over 4 timers varighed.
3. Det kommunale lønningsnævns hjemmel for at udøve normeringskontrol tydeliggøres.
4. Lov om revision af den kommunale inddeling i Københavns amtsrådskreds ophæves.
5. Lov om ordning og delvis ophævelse af det kommunale pligtarbejde ophæves.
De under 4 og 5 nævnte elementer trådte i kraft ved bekendtgørelsen i Lovtidende.
Om baggrunden for lovforslaget udtalte indenrigsministeren i sin fremsættelsestale bl. a.:
»Der har gennem nogen tid været fremsat ønsker om forbedring af arbejdsvilkårene for de folkevalgte i kommunalbestyrelser og amtsråd. Der har endvidere været megen tale om, at personer i private erhverv har ringere mulighed for deltagelse i det kommunalpolitiske arbejde end offentligt ansatte. Dette er baggrunden for, at jeg fremsætter forslag til nogle ændringer i de kommunale styrelseslove.
Efter lovforslaget indkaldes stedfortræderen for et medlem af en kommunalbestyrelse til midlertidigt at tage sæde i kommunalbestyrelsen, når medlemmet har forfald i mindst 1 måned. Efter de gældende regler sker indkaldelsen, når forfaldet varer mindst 2 måneder. Lovforslaget tilsigter således at forbedre muligheden for, at kommunalbestyrelsen kan være fuldtallig i tilfælde af et kommunalbestyrelsesmedlems fravær af en mindre varighed end 2 måneder på grund af bortrejse, sygdom og lignende. I sammenhæng hermed foreslås der tilvejebragt hjemmel til, at den gruppe, der har indvalgt et udvalgsmedlem, ved udvalgsmedlemmets forfald i mindst 1 måned (mod nu 2 måneder) kan bestemme, at et andet medlem indtræder i udvalget, så længe hindringen varer.
Efter lovforslaget skal der endvidere ud over sædvanligt diætbeløb ydes personer, der som følge af deltagelse i kommunalpolitisk arbejde lider indtægtstab på grund af fravær fra deres arbejdsplads, erstatning herfor, dog inden for et nærmere fastsat maksimum. Efter de gældende regler kan der kun ydes erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, såfremt tabet overstiger det fastsatte diætbelob. Forslaget tilsigter at udjævne den forskel, der i dag består med hensyn til vederlag til de kommunalpolitikere, der lider indtægtstab ved deltagelse i møder m. v., og dem, der ikke har et sådant tab.
Herudover foreslås det - efter henstilling fra folketingets ombudsmand - at der tilvejebringes en helt klar hjemmel for den af kommunernes lønningsnævn udovede normeringskontrol med kommunalt ansat personale. Der er her tale om et forslag af redaktionel karakter.
Endelig foreslås lov nr. 283 af 7. juni 1972 om revision af den kommunale inddeling i Københavns amtsrådskreds og lov nr. 229 af 20. december 1929 om ordning og delvis ophævelse af det kommunale pligtarbejde ophævet af ordensmæssige grunde.«
Efter at nogle af en række mindretal dels i, dels uden for den af udvalget afgivne betænkning stillede ændringsforslag var blevet forkastet ved 2. behandling, blev lovforslaget henvist til fornyet behandling i udvalget.
Ved 3. behandling afgav udvalgets formand på udvalgets vegne mundtlig indstilling over lovforslaget, hvorefter dette vedtoges med 118 stemmer mod 11 (DKP og VS).