B 49 Forslag til folketingsbeslutning om vejledende folkeafstemning om Danmarks medlemskab af EF

Af: Gert Petersen (SF) , Ole Olsen (SF) , Ebba Strange (SF) og Ib Bjørn Poulsen (SF)
Samling: 1978-79
Status: 2. behandlet/Forkastet
Efter l. behandling henvist til udvalget for forretningsordenen.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte et lovforslag, som sikrer, at der i forbindelse med valget den 7. juni 1979 til EF-Parlamentet afholdes en vejledende folkeafstemning om Danmarks medlemskab af De europæiske Fællesskaber.«

Om baggrunden for forslagets fremsættelse oplystes i de ledsagende bemærkninger bl. a. følgende:

»Det er i politiske kredse en vidt udbredt opfattelse, som en lang række opinionsundersøgelser har bekræftet gennem de senere år, at det flertal, som den 2. oktober 1972 stemte for Danmarks indtræden i EF, ikke længere eksisterer.

Det svælg, der hermed er skabt mellem folketingets flertal og folket, er så dybt, at folkestyret dårlig kan leve med det. I folketinget anser et meget stort flertal det jo for rigtigt, at Danmark fortsat er medlem af EF. Men det forholder sig ikke sådan blandt vælgerne.«

Ved 2. (sidste) behandling blev forslaget forkastet med 135 stemmer mod 21 (SF, DKP, VS og DR). Johan Nielsen (S) meddelte, at han hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Poul Dalsager (S), Mogens Glistrup (FP), Jeppe Kristensen (V), Oluf von Lowzow (KF), Gert Petersen (SF), Ib Nørlund (DKP), Ib Christensen (DR), Bent Honoré (KrF), Niels Helveg Petersen (RV) og Steen Folke (VS)