L 99 Lov om optagelse af statslån i udlandet.

Af: Finansminister Knud Heinesen (S)
Samling: 1977-78
Status: Stadfæstet
Lov nr. 594 af 09-12-1977
Efter 1. behandling henvist til finansudvalget.

Ved loven bemyndiges finansministeren til at optage lån i udlandet til et samlet beløb af indtil 5.000 mill. kr. i udenlandsk valuta.

Om baggrunden for lovforslaget udtalte finansministeren i sin fremsættelsestale: »Af bemyndigelsen i henhold til den bemyndigelseslov, som folketinget vedtog i april måned (lov nr. 147 af 22. april 1977) resterer nu 1,4 mia kr. Hertil kommer, at man er i færd med at arrangere et lån i Schweiz på 100 mill. Sfrs., som vil udnytte yderligere 275 mill. kr. af lånerammen.

Uanset at der endnu er utrukne beløb af væsentlig størrelsesorden af tidligere optagne lån, vil fortsat låneoptagelse på udenlandske kapitalmarkeder være nødvendig, og en låneramme som den resterende giver ringe bevægelsesmulighed for nye låneaftaler.

Man holder sig i finansministeriet til stadighed i kontakt med en række låneformidlere med henblik på at kunne optage lån på det for de foreskellige lånetyper og valutaer mest gunstige tidspunkt. Herigennem har man fået bekræftet det generelle indtryk, at lånemulighederne for tiden er rigelige og vilkårene fordelagtige for låntagerne.

Det vil derfor være naturligt allerede nu at tilvejebringe en låneramme, som tillader fortsat forhandling om og indgåelse af låneaftaler på det tidspunkt, der giver bedst mulige vilkår, såvidt muligt kombineret med en mulighed for at holde en del af lånebeløbene i reserve til senere hjemtagning.

Der er i 1977 sket en positiv udvikling i Danmarks valutalikviditet, ligesom den private låntagning i udlandet har været stigende. Den androg i 1976 ca. 1,5 mia kr., medens den i de første 3 kvartaler af 1977 har udgjort omkring 5,6 mia kr. Det er regeringens opfattelse, at den stedfundne forbedring er en nødvendig forudsætning for at føre en stabil valutapolitik, og valutareserven må ikke reduceres ved dækning af det udenlandske finansieringsbehov. Den udenlandske låntagning må derfor videreføres i det omfang og den takt, som finansieringsbehovet sammenholdt med lånemuligheder og -vilkår betinger.«

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 130 stemmer mod 31 (FP og DR); 5 medlemmer (VS) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Erling Olsen (S), Ole Maisted (FP), Henning Christophersen (V), Jes Schmidt (CD), Palle Simonsen (KF), Alfred Andersen (SF), Alfred Hansen (DR) og Grethe Philip (RV)