L 91 Lov om ændring af lov om påligningen af indkomst- og formueskat til staten.

(Fradrag for isolering af ejerboliger).

Af: Minister for skatter og afgifter Jens Kampmann (S)
Samling: 1977-78
Status: Stadfæstet
Lov nr. 633 af 21-12-1977
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven går ud på, at ejere af en- og tofamilieshuse, ejerlejligheder og stuehuse på landet, der anvender ejendommen til helårsbolig, i den skattepligtige indkomst kan fratrække 50 pct. af udgiften til isolering m. v. Det maksimale fradrag kan udgøre 3000 kr., svarende til en udgift på 6000 kr., og udgiften skal udgøre mindst 1000 kr., for at der kan blive tale om fradrag. Arbejdet med isolering m. v., der giver ret til fradrag, skal være godkendt og afsluttet inden for tidsrummet 1. januar 1978-31. december 1980.

Ordningen begrænses til at omfatte ejendomme taget i brug før 1974, ligesom det er gældende for tilskudsordningen for udlejningsboliger.

Efter loven gøres det til en betingelse for fradraget, at der hos kommunen indhentes en forhåndsgodkendelse af, at den påtænkte isoleringsforanstaltning opfylder kravene til arbejdets art og standard m. m., og i loven er det forudsat, at der skal iværksættes en vis efterfølgende kontrol af det udførte arbejde. Det er således en forudsætning for at opnå fradrag, at arbejdet ikke er påbegyndt, før godkendelsen fra kommunen er meddelt. Herved sikrer man sig, at der er tale om et arbejde, som vil medføre en energibesparelse. Ministeren for skatter og afgifter kan fastsætte regler, hvorefter de konsulenter, der er omhandlet i loven om tilskud til energibesparende foranstaltninger vedrørende bygninger, kan yde sagkyndig bistand også på ejerboligområdet.

Arbejdet skal være udført af en momsregistreret virksomhed.

Af administrative grunde er det bestemt, at fradraget - på linje med hvad der gjaldt for den tidligere tilskudsordning - kun kan gives en skatteyder én gang inden for den treårsperiode, hvor fradragsordningen skal gælde.

Lovforslaget fremkom som et led i forligsaftalen af 31. august 1977 mellem socialdemokratiet, venstre, det konservative folkeparti og det radikale venstre.

Ved 2. behandling af lovforslaget blev der af Kaj Hansen (DKP) fremsat følgende forslag om motiveret dagsorden:

»Idet folketinget opfordrer regeringen til at optage nye forhandlinger med folketingets partier om udformningen af et nyt forslag om tilskud til isolering af ejerboliger på linje med det, der gælder for etageejendomme,
går tinget over til næste punkt på dagsordenen.«

Forslaget blev forkastet, idet 20 (DKP, SF og nogle af FP) stemte for, medens 105 stemte imod og 23 (CD, VS og DR samt enkelte FP) stemte hverken for eller imod.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 104 stemmer (S, KF, V, RV og KrF) mod 49 (FP, SF, DKP og VS samt Bernhard Baunsgaard og Grünbaum).
Partiernes ordførere
Børge Bakholt (S), Kirsten Jacobsen (FP), Henning Christophersen (V), Niels Bollmann (CD), Hagen Hagensen (KF), Ole Olsen (SF), Kaj Hansen (DKP), Alfred Hansen (DR), Arne Bjerregaard (KrF), Niels Helveg Petersen (RV) og Mikael Lennart Waldorff (VS)