L 64 Forslag til lov om ændring af ligningsloven.

(Lejeværdi af bolig i egen ejendom).

Af: Niels Bollmann (CD) og Jes Schmidt (CD)
Samling: 1977-78
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Lovforslaget gik ud på at ophæve såkaldt overskud af bolig i egen ejendom.

Som begrundelse anførte forslagsstillerne bl. a.:

»Med de store stigninger i ejendomsvurderinger, der er konstateret i 1977, må det befrygtes, at en kommende fastsættelse af lejeværdien vil gøre denne urimelighed større, hvorfor et lovforslag må gennemføres med virkning fra 1. januar 1979.

Den økonomiske situation har nødvendiggjort en begrænsning af omkostninger og indtægter i samfundet. I den sammenhæng er det uacceptabelt, at der sker en omkostningsstigning hos en tilfældig persongruppe af parcelhusejere, når denne særbeskatning ikke er rationelt begrundet. Særlig grelt virker det, når man betænker, at den nævnte persongruppe i praksis ofte viser sig at bestå af ældre medborgere, herunder pensionister, som gennem et langt liv har nedbragt gælden i deres ejendom, og som nu, da de er uden arbejdsindtægt, kun har særdeles beskedne muligheder for forbrug.«

Lovforslaget var en genfremsættelse, hvorfor der i øvrigt henvises til Folketingsårbog 1975-76, side 352.

Skatte- og afgiftsudvalget, hvortil lovforslaget henvistes efter 1. behandling, afgav ikke betænkning herover inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Børge Bakholt (S), Kirsten Jacobsen (FP), Henning Christophersen (V), Erhard Jakobsen (CD), Niels Bollmann (CD), John H. Winther (KF), Ole Olsen (SF), Kaj Hansen (DKP), Svend Hjortlund Christensen (DR), Arne Bjerregaard (KrF), Bernhard Baunsgaard (RV) og Mikael Lennart Waldorff (VS)