L 58 Forslag til lov om ændring af lov om kommunale valg.

(Ø-repræsentation).

Samling: 1977-78
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Efter lovforslaget skal der på danske småøer, der ikke udgør en selvstændig kommune, i forbindelse med kommunale valg efter regler, der fastsættes af indenrigsministeren, vælges et kontaktudvalg på 3-5 medlemmer, alt efter øens størrelse, der skal have taleret i udvalg og kommunalbestyrelser og skal høres i alle betydningsfulde sager angående øen.

Om baggrunden for lovforslaget hedder det i de ledsagende bemærkninger:

»Dette lovforslag er en væsentlig »blødgøring« af lovforslag nr. L 150 om »ø-repræsentation i kommunalbestyrelser«, (se Folketingstidende 1976-77, 2. samling, forhandlingerne sp. 1685 og 3019 samt tillæg A. sp. 4401), der blev fremsat den 12. april 1977, og som ikke blev færdigbehandlet i 1976-77, 2. samling.

Det anses stadig for værende af største vigtighed for de danske småøer at have mulighed for at fremføre deres synspunkter i udvalg og kommunalbestyrelser i spørgsmål, der specielt angår småøerne. Derfor må en lovfæstelse om taleret og høringsmulighed i ø-spørgsmål tillægges stor betydning.«

Med hensyn til det i bemærkningerne omtalte i 1976-77, 2. samling, fremsatte lovforslag kan henvises til omtalen i Folketingsårbog 1976-77, side 499 f.

Ved 1. behandling udtrykte de fleste ordførere forståelse for de intentioner, der lå bag lovforslaget, om end flere af disse tillige med indenrigsministeren var betænkelige ved lovforslagets udformning.

Udvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Marinus Sørensen (S), John Arentoft (FP), Aksel Pedersen (V), Arne Melchior (CD), Karen Thurøe Hansen (KF), Kaj Hansen (DKP) og Janne Normann (RV)