L 239 Forslag til lov for Grønland om erhvervsmæssige uddannelser.

Af: Minister for Grønland Jørgen Peder Hansen (S)
Samling: 1977-78
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om ændring af lov om rettens pleje i Grønland (se A. I., nr. 32).

Ifølge lovforslaget fastsætter hjemmestyret ved landstingsforordning regler om indholdet og styrelsen af erhvervsmæssige uddannelser, hvortil udgifterne afholdes af hjemmestyret.

I bemærkningerne til lovforslaget oplyses bl. a. følgende herom:

»I overensstemmelse med bestemmelsen i § 5 i forslaget til lov om Grønlands hjemmestyre foreslås det, at det overlades til Grønlands hjemmestyre at fastsætte regler om indholdet og styrelsen af de erhvervsmæssige uddannelser, hvortil udgifterne afholdes over hjemmestyrets budget. Det er forudsat, at hjemmestyret ved lovens ikrafttræden overtager de eksisterende erhvervsmæssige uddannelser, hvortil udgifterne hidtil har været afholdt over finanslovens § 9 konto 5.02. Faglig kursusvirksomhed i Grønland og i Danmark. Læreruddannelsen og de social-pædagogiske uddannelser forudsættes at være overtaget af hjemmestyret i henhold til forslaget til lov for Grønland om uddannelse af lærere til folkeskolen og om de social-pædagogiske uddannelser. Hjemmestyret bestemmer herefter, hvilke erhvervsmæssige uddannelser der skal gennemføres i Grønland, og om der på de enkelte områder skal anvendes danske uddannelsesmodeller, eller om der skal anvendes særlige grønlandske uddannelsesmodeller, der kan være anderledes udformet og ligge på andre niveauer end de danske.

Overdragelse af andre eksisterende erhvervsmæssige uddannelser til hjemmestyret, f. eks. sundhedsmedhjælperskolen, må ske efter forhandling mellem ministeren for Grønland og hjemmestyret.«

Der henvises i øvrigt til omtalen af dette lovforslag ovenfor under henholdsvis forslag til lov om Grønlands hjemmestyre (A. II., nr. 4) og forslag til lov om folkeskolen i Grønland (A. II., nr. 8).

Udvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget, men derimod en beretning af 28. september 1978.
Partiernes ordførere
Søren B. Jørgensen (S), Helge Dohrmann (FP), Jørgen Brøndlund Nielsen (V), Erik Ninn-Hansen (KF), Erhard Jakobsen (CD), Lars Emil Johansen (SF), Villy Fuglsang (DKP), Alfred Hansen (DR), Svend Haugaard (RV), Arne Bjerregaard (KrF) og Steen Folke (VS)