L 205 Forslag til lov om ændring af lov om valg til folketinget.

Samling: 1977-78
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til udvalget for forretningsordenen.

Efter lovforslaget skal et ordinært medlem af folketinget, hvis medlemskab ophører ved et folketingsvalg, eller som på grund af sygdom udtræder af folketinget, såfremt den pågældende sammenlagt har været medlem af folketinget i mindst 1 år, oppebære ventepenge i form af grundvederlag i en periode på 2 år og herudover i en periode på 1 måned for hvert hele år, den pågældende sammenlagt har været medlem af folketinget, dog mindst, og uanset medlemskabets varighed, i 3 månder og højst i 12 måneder. Ventepengene foreslås afkortet med et beløb svarende til 50 pct. af den pågældendes skattepligtige indkomst i samme periode opgjort på årsbasis. Ventepenge skal ikke udbetales, såfremt den pågældende genindtræder eller fortsætter i offentlig ansættelse eller i ansættelse inden for internationale organisationer, som Danmark er tilsluttet.

Om baggrunden for lovforslaget hedder det bl. a. i de ledsagende bemærkninger:

»Hensigten med forslaget er at opnå en større ligestilling mellem folketingsmedlemmer, der er selvstændigt erhvervsdrivende eller ansat i den private sektor, og sådanne, som er offentligt ansat. Som bekendt er sidstnævnte i en overordentlig gunstig tryghedsmæssig position sammenlignet med førstnævnte kategori af folketingsmedlemmer. Forslagsstillerne mener ikke at burde forringe de offentligt ansattes stilling, men derimod, at man bør forbedre de øvriges mulighed for at søge valg.

Det må skønnes at være i strid med folkestyrets grundlæggende principper, at folketingsmedlemmer f. eks. i en tillidsafstemning kan komme i den situation, at de af privatøkonomiske hensyn må frygte udskrivelsen af nyvalg. Det vil næsten altid gælde for de ikke offentligt ansatte, at medlemskab af folketinget væsentligt forringer de pågældendes muligheder for en for dem normal indtjening efter en periode i folketinget.«

Ved 1. behandling syntes de fleste af de øvrige partiers ordførere at indtage en overvejende skeptisk holdning til lovforslaget.

Udvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Jens Kristian Hansen (S), John Arentoft (FP), Aksel Pedersen (V), Erik Ninn-Hansen (KF), Arne Melchior (CD), Alfred Andersen (SF), Alfred Hansen (DR), Freddy Madsen (DKP), Bent Honoré (KrF) og Bernhard Baunsgaard (RV)