L 131 Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser som følge af ændringer i naturfredningsloven.

Af: Miljøminister Niels Matthiasen ()
Samling: 1977-78
Status: Stadfæstet
Lov nr. 220 af 24-05-1978
Efter 1. behandling henvist til udvalget om fysisk planlægning.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven indeholder de konsekvensændringer i et antal love, som er en følge af vedtagelse af forslag til lov om ændring af lov om naturfrednig (se nærmest foranstående sag).

Ændringerne er først og fremmest en følge af ophævelsen af fredningsplanudvalgene og overførelsen af udvalgenes opgaver til amtsrådene.

Blandt ændringerne skal her omtales de to væsentligste:

I lands- og regionplanlovene nævnes de naturfredningsmæssige interesser nu udtrykkeligt i de bestemmelser i lovene, som opregner de forhold, der skal planlægges for. Med den nu gennemførte overdragelse af ansvaret for det regionale fredningsarbejde til amtsrådene sidestilles fredningsinteresserne således i lovteksten med andre interesser.

Den anden væsentlige ændring er i by- og landzonelovens klagebestemmelser. Fredningsplanudvalgene er i dag ankeberettigede efter zoneloven, og de medvirker ved udøvelsen af denne beføjelse til at sikre, at hensynet til de fredningsmæssige interesser indgår i zonelovens administration. Ved ophævelsen af fredningsplanudvalgene vil alene den pågældende ansøger - ud over kommunalbestyrelsen - stå som ankeberettiget.

Efter loven bliver en bredere kreds ankeberettiget efter principper svarende til anden nyere lovgivning på miljøministeriets område.

En forudsætning for at den udvidede klageadgang kan få betydning i praksis er, at de klageberettigede får kendskab til zonelovstillladelserne. Efter loven skal meddelte tilladelser derfor offentliggøres.

Loven træder i kraft den 1. januar 1979.

Lovforslaget blev fremsat og behandlet sammen med forslag til lov om ændring af lov om naturfredning. (Se nærmest foranstående sag).

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 106 stemmer (S,V, SF, DKP, RV, KrF, DR og VS) mod 21 (FP); 24 (KF, CD og visse medlemmer af KrF) stemte hverken for eller imod forslaget.
Partiernes ordførere
Marinus Sørensen (S), Uffe Thorndahl (FP), Kristen Østergaard (V), Niels Bollmann (CD), Keld Andersen (KF), Alfred Andersen (SF), Jørgen Jensen (DKP), Alfred Hansen (DR), Jens Jørgen Bolvig (RV), Arne Bjerregaard (KrF) og Preben Wilhjelm (VS)