B 42 Forslag til folketingsbeslutning om sikring af fødende kvinder og spæde eller nyadopterede børn.

Af: Tove Jørgensen (DKP) , Margit Hansen (DKP) og Villy Fuglsang (DKP)
Samling: 1977-78
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

Ifølge forslaget skulle regeringen opfordres til at fremsætte de fornødne lovforslag efter følgende retningslinjer:

Til sikring af fødende kvinder skulle en kvinde, der var under uddannelse eller havde tilknytning til arbejsmarkedet, have adgang til at være fraværende på et tidspunkt, der skønnedes at være 8 uger forud for fødslen med fuld dækning for indtægtstab. Ved fravær på grund af graviditeten forud for denne 8-ugers periode skulle kvinden have ret til dagpenge. Arbejdsgivere skulle endvidere forpligtes til at sørge for risikofrit arbejde. Kvinder, der ikke ville have deres barn i hjemmet efter fødslen, skulle endvidere sikres 8 ugers orlov efter fødslen.

Til sikring af barnet skulle alle nyfødte børn have ret til at have moderen i hjemmet i en periode af 26 uger efter barnets hjemkomst, ligesom alle nyadopterede skulle have ret til at have en af forældrene i hjemmet. Moderen skulle have ret til 14 dages hjemmehjælp, evt. ved faderen, og børn under 1 år skulle sikres intensiv sundhedspleje.

Endelig skulle forældrene sikres mod afskedigelser, mod at miste anciennitet m. m. på grund af fravær i forbindelse med fødsel og adoption.

Ved forslagets 1. behandling henviste socialministeren til det etablerede samarbejde mellem børnekommissionen og ligestillingsrådet vedrørende en forbedret barselshvileordning, og ministeren fandt derfor ikke tidspunktet egnet til at træffe beslutning om de af forslaget omhandlede forhold.

Socialudvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Tove Frederiksen (S), Bent Wissing (FP), Henrik Toft (V), Yvonne Herløv Andersen (CD), Karen Thurøe Hansen (KF), Ebba Strange (SF), Tove Jørgensen (DKP), Alice Hedegaard (DR), Inger Stilling Pedersen (KrF), Grethe Philip (RV) og Carl Thio Tyroll (VS)