B 3 Forslag til folketingsbeslutning om forbedring af bolig-, undervisnings- og beskæftigelsesforhold inden for åndssvageforsorgen.

Af: Tove Jørgensen (DKP) , Jørgen Jensen (DKP) og Freddy Madsen (DKP)
Samling: 1977-78
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

Beslutningsforslaget indeholdt en opfordring fra folketinget til regeringen om at gennemføre foranstaltninger, hvis hovedindhold skulle være følgende:

1. Istandsættelsesarbejder på de store central- og lokalinstitutioner.

2. Modernisering af de ovennævnte central- og lokalinstitutioner.

Målet må være et privat værelse til hver klient.

3. Nybyggeri for at skabe boliger til genhusning af de klienter, der mister deres bolig på grund af ovennævnte moderniseringer.

4. En personaleforøgelse på åndssvageforsorgens institutioner, der er nødvendiggjort af klientellets stedse større hjælpeløshed, idet man har udskrevet det bedst fungerende klientel.

5. En personaleforøgelse på en række institutioner, hvor bistandslovens bestemmelser i § 117 om behandling, undervisning, oplæring, beskæftigelse samt særlig pleje og bistand ikke efterkommes, jfr. rapporterne fra folketingets ombudsmand.

6. En ekstraordinær indsats for de åndssvage børn, der ikke i dag får den tidlige stimulation i form af de i bistandslovens § 117 nævnte foranstaltninger.

En udvidelse af åbningstiderne i åndssvageforsorgens børnehaver såvel i dagtimerne som i weekenden.

Tilsvarende skal skolesøgende klientel sikres pasning og tilbud om beskæftigelse i fritiden, forestået af personer med kvalificeret socialpædagogisk uddannelse.

7. En ekstraordinær indsats i åndssvageforsorgens undervisningssektor.

8. Fordelingsnøglen, hvorefter normeringen inden for åndssvageforsorgens bo-områder fastsættes, ændres fra et alderskriterium til et funktionskriterium, der bl. a. tager hensyn til klienternes selvhjulpethed med hensyn til af- og påklædning, spisning, personlig hygiejne m. v.

9. Inden åndssvageforsorgens udlægning til amterne etableres en langsigtet planlægning omkring det svagest fungerende klientels behandling, undervisning, oplæring og beskæftigelse.

Forslaget var med enkelte ændringer en genfremsættelse af et beslutningsforslag fremsat i folketingsåret 1976-77, 2. samling, se Folketingsårbog 1976-77, side 638.

Ved forslagets 1. behandling viste socialministeren sig afvisende over for forslaget. Alene ordførerne for fremskridtspartiet, centrum-demokraterne, socialistisk folkeparti, kristeligt folkeparti, Danmarks Retsforbund og venstresocialisterne kunne tilslutte sig dettes hovedprincipper.

Socialudvalget tilendebragte ikke behandlingen inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Svend Taanquist (S), Jørgen Junior (FP), Hans Jørgen Holm (V), Yvonne Herløv Andersen (CD), Karen Thurøe Hansen (KF), Ebba Strange (SF), Alice Hedegaard (DR), Tove Jørgensen (DKP), Grethe Philip (RV), Inge Krogh (KrF) og Carl Thio Tyroll (VS)