Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.
Forslaget havde følgende ordlyd:
»Folketinget opfordrer regeringen til at nedsætte en trustkommission.
Trustkommissionen skal sammensættes af eksperter inden for konkurrencelovgivning, skatteret, samfunds- og driftsøkonomi, selskabsret, markedsanalyse, pris-, avance- og monopollovgivning, markedsføring samt forskning i kapitalkoncentrationer, multinationale selskaber, virksomhedssammenslutninger, patentret, endvidere pris- og markedsbegrænsende aftaler.
Trustkommissionen skal arbejde som ekspertgruppe, men som bisiddere kan regeringen udpege en repræsentant for hver af følgende organisationer: Forbrugerrådet, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Det Kooperative Fællesforbund, Håndværksrådet, Industrirådet, Landbrugsrådet, Butikshandelens Fællesråd, Grosserer-Societetet, LO og Dansk Arbejdsgiverforening.
Trustkommissionen skal - i forlængelse af den tidligere eksisterende trustkommissions arbejde - have til opgave at undersøge de egentlige ejerforhold og konkurrenceforholdene i dansk erhvervsliv. Det er kommissionens opgave at undersøge disse forhold sektor for sektor efter kommissionens eget skøn. Kommissionen skal offentliggøre resultaterne af sine undersøgelser og skal i det omfang, den finder det påkrævet, kunne rette henstillinger om udvidelse eller skærpelse af monopoltilsynets virksomhed, herunder udarbejde og offentliggøre konkrete forslag til ændringer af monopolloven, eventuelt en helt ny monopollov.«
Af bemærkningerne til forslaget fremgår begrundelsen for forslaget. Her skal blot især fremhæves, at forslagsstillerne fandt, at det ville være af værdi for både erhvervsliv, forbrugere og lønmodtagere såvel som for samfundet som helhed at få disse forhold undersøgt, specielt på områder, hvor der er grund til at formode, at en egentlig fri konkurrence er ophørt eller reduceret, ligesom det må anses for værdifyldt at få kortlagt disse forholds betydning for prisdannelsen. Blandt de forhold, som bør undersøges, er både åbenlyse og er mere eller mindre skjulte eller uofficielle pris- og markedsbegrænsende aftaler, herunder leverandørbetingelser m. v. Også omfanget af selskabers opkøb af jord og fast ejendom bør undersøges.
Handelsministeren udtalte ved forslagets 1. behandling, at han fandt det rigtigst at afvente den redegørelse, som monopoltilsynet var i færd med at udfærdige angående de centrale bestemmelser i monopolloven i lyset af udviklingen i struktur- og konkurrenceforholdene inden for dansk erhvervsliv. Redegørelsens formål var bl. a. at få skabt klarhed over, hvorvidt monopoltilsynet med hjemmel i gældende lov har tilfredsstillende mulighed for f. eks. at kræve anmeldelse og registrering af finansielle forbindelser i dansk erhvervsliv.
Ordførerne for S, KF, V, KrF og CD tilsluttede sig dette synspunkt, ligesom ordføreren for FP, der tillige fandt forslaget aldeles erhvervsfjendtligt.
Erhvervsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget.