B 1 Forslag til folketingsbeslutning om udvidelse af kommunalbestyrelsernes medlemsantal.

Af: Kaj Hansen (DKP) , Jørgen Jensen (DKP) og Ib Nørlund (DKP)
Samling: 1977-78
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

»Folketinget pålægger regeringen at fremsætte lovforslag om udvidelse af kommunalbestyrelsernes medlemsantal efter følgende retningslinjer:

I amtskommuner samt i Odense, Ålborg og Århus kommuner skal medlemsantallet være mindst 51, i andre kommuner med over 50.000 indbyggere skal medlemsantallet være mindst 35, i kommuner med over 25.000 indbyggere skal medlemsantallet være mindst 25 og i øvrige kommuner mindst 15. Antallet af medlemmer af Københavns borgerrepræsentation fastsættes til mindst 101.«

Om baggrunden for forslaget hedder det i de ledsagende bemærkninger:

»Erfaringerne siden kommunalreformens gennemførelse har vist, at antallet af medlemmer i kommunalbestyrelserne er alt for lille, og det gælder i særlig grad de store byområder. Kommunalbestyrelsernes kontakt med borgerne er blevet stærkt forringet, og ved kommunesammenlægningerne blev antallet af kommunalbestyrelsesmedlemmer i landsmålestok mere end halveret.

De praktiske erfaringer har vist, at arbejdsbyrden er blevet alt for stor for de fleste kommunalbestyrelsesmedlemmer. Mange medlemmer sidder i en lang række udvalg og kommissioner med en arbejdsbyrde, der ikke gør det muligt at gennemføre en grundig og forsvarlig gennemgang af de enkelte sager. Det har samtidig medført, at afstanden mellem kommunalbestyrelserne og borgerne er blevet større og mulighederne for at udbygge nærdemokratiet er forringet.

Forslaget sigter mod demokratisk fungerende kommunalbestyrelser, som har en størrelse, der gør arbejdet overkommeligt for det enkelte kommunalbestyrelsesmedlem.«

Ved 1. behandling fik forslaget en overvejende kritisk modtagelse af såvel indenrigsministeren som de fleste af de øvrige ordførere, idet kun Tyroll (VS) med visse forbehold syntes villig til at medvirke til en gennemførelse af forslaget.

Udvalget afgav ikke betænkning over forslaget til folketingsbeslutning.
Partiernes ordførere
Marinus Sørensen (S), Anker Tang Sørensen (FP), Aksel Pedersen (V), Arne Melchior (CD), Karen Thurøe Hansen (KF), Lilli Gyldenkilde (SF), Lis Starcke (DR), Kaj Hansen (DKP), Janne Normann (RV) og Carl Thio Tyroll (VS)