L 224 Forslag til lov om skattemæssig tilbageførsel af underskud i aktieselskaber m. v.

Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Lovforslaget tilsigtede at give selskaber m. v. mulighed for at modregne underskud i tidligere års overskud, således som nærmere angivet i lovforslagets § 1, der havde følgende ordlyd:

„Et selskab eller en forening m.v. som nævnt i selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1-3, 5-6, eller stk. 2, 1. pkt., hvis skattepligtige indkomst for et skatteår udviser et underskud, kan kræve de betalte og eventuelt resterende indkomstskatter for det foregående skatteår nedsat med et beløb svarende til 37 pct. af underskuddet opgjort efter reglerne i § 2. Det samme gælder selskaber som nævnt i selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra a og b, for så vidt angår underskud, der hidrører fra de dér nævnte indkomstkilder.

Stk. 2. Kravet om nedsættelse af de pålignede skatter skal fremsættes senest den 1. august i det pågældende skatteår over for den skattemyndighed, hvortil selvangivelsen for skatteåret er indgivet.

Forslaget fremsattes i folketingets ekstraordinære mødeperiode i august som et led i en række forslag, fremsat dels af regeringen, dels af forskellige partier. Forslagene behandledes sammen ved første behandling og er anført samlet under behandlingen af forslag til lov om ændring af merværdiafgiftsloven. (Forhøjelse af afgiften), se A. I. 2. samling nr. 103. Størstedelen af forslagene gennemførtes som den kriselovgivning, der blev resultatet af et forlig, indgået mellem partierne S, V, KF og RV.

Om baggrunden for lovforslaget oplyses i de ledsagende bemærkninger bl. a. følgende:

„Beskatningen af erhvervsvirksomheder bør være tilpasset indtjeningen og skatteevnen. Skattegrundlaget bør vurderes over en årrække, så der ikke i underskudsår skal betales skat af foregående års indtægt, hvorved skattekravet kan blive det, der lukker virksomheden".

Lovforslaget kom ikke til 3. behandling.
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), Mogens Glistrup (FP), Aksel Pedersen (V), Ib Stetter (KF), Niels Bollmann (CD), Ole Olsen (SF), Jørgen Jensen (DKP), Svend Hjortlund Christensen (DR), Niels Helveg Petersen (RV) og Mikael Lennart Waldorff (VS)