L 109 Lov om ændring af lov om realkreditinstitutter.

(Midlertidige regler om lån til opretnings- og brandsikringsarbejder).

Af: Boligminister Ove Hove ()
Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 183 af 09-05-1977
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Ved loven åbnes der mulighed for inden for en lånegrænse på 75 pct. i udlejningsejendomme til helårsbeboelse at yde lån til hel eller delvis finansiering af udgifter til forbedring, opretning og isolering m.v.

Inden for samme lånegrænse kan der ydes lån til hel eller delvis finansiering af brandsikringsarbejder i medfør af lov om brandsikring af ældre beboelsesbygninger m. v.

Lånene kan ikke overstige de afholdte udgifter, og de årlige ydelser på lånet skal kunne dækkes inden for et beløb, der for forbedringsarbejder m.v. svarer til 1 pct. og for brandsikringsarbejder 2 pct. af ejendommens værdi ved 15. alm. vurdering af landets faste ejendomme. Lånets amortisationstid kan højst andrage 20 år.

Lån til forbedringsarbejder m. v. kan kun ydes til byggearbejder, der er påbegyndt i tiden fra 1. marts 1977 til udgangen af marts 1979 og videreføres uden afbrydelse på normal måde. Lån til brandsikringsarbejder kan kun ydes til byggearbejder, der er påbegyndt inden udgangen af marts 1979.

Bortset fra, at loven for brandsikringsarbejdernes vedkommende omfatter alle ejendomme omfattet af krav i medfør af brandsikringsloven, at de årlige ydelser på lånet skal kunne dækkes af 2 pct. af ejendommens værdi ved 15. alm. vurdering, og at loven får virkning også for allerede iværksatte arbejder, er den identisk med det af boligministeren den 3. december 1976 fremsatte lovforslag (se A. II. 1. saml. nr. 6).

Loven skal i øvrigt ses i sammenhæng med lov om ændring af lov om brandsikring af ældre beboelsesbygninger m. v. (Fristforlængelse, finansiering m. v.) og lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene (se nærmest foranstående sag og A. I. 2. saml. nr. 18), som nærværende lovforslag blev behandlet sammen med. Lovforslagene blev i øvrigt fremsat samtidigt.

Sammen med ovennævnte lovforslag blev to af fremskridtspartiet fremsatte lovforslag vedr. brandsikring og realkredit behandlet. Der henvises til de under A. II. 2. saml. nr. 30 og 32 i Folketingsårbogen anførte sager.

Boligudvalget afgav samlet betænkning over lovforslagene, herunder det under nr. A. II. 2. saml. nr. 31 i Folketingsårbogen behandlede lovforslag.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 150 stemmer. 3 medlemmer (VS) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Henning Jensen (S), Kirsten Jacobsen (FP), Steffen Kjærulff-Schmidt (FP), Johan Philipsen (V), Keld Andersen (KF), Ernst Prehn (CD), Kaj Hansen (DKP), Ib Bjørn Poulsen (SF), Niels Mølgaard (DR), Niels Helveg Petersen (RV), Jens Møller (KrF), Preben Wilhjelm (VS) og Steen Folke (VS)