L 103 Forslag til lov om folkeafstemninger i kommunerne.

Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Efter lovforslaget kan ethvert spørgsmål, der er omfattet af det kommunale selvstyre, underkastes en vejledende folkeafstemning i en kommune, såfremt det begæres af mindst 10 pct. af de på valglisten opførte vælgere eller mindst 1/3 af kommunalbestyrelsens medlemmer.

Om baggrunden m. v. for lovforslaget hedder det i de ledsagende almindelige bemærkninger:

„Ved gennemførelsen af kommunalreformen reduceredes antallet af kommuner fra ca. 1300 til 275. Storkommuneideen har gjort det umuligt at opretholde den tidligere nære kontakt imellem borgerne og de folkevalgte, og det er til dato ikke lykkedes at gennemføre foranstaltninger, der har kunnet erstatte den personlige kontakt mellem befolkningen og dens valgte repræsentanter.

Fremskridtspartiet har fra første færd arbejdet for hyppige folkeafstemninger som en nærdemokratisk foranstaltning. Et forslag til folketingsbeslutning om vejledende folkeafstemninger i kommunerne blev fremsat i folketingsåret 1974-75, 2. samling, se Folketingstidende 1974-75, 2. samling, forhandlingerne sp. 2544 og 4720 samt tillæg A, sp. 3861. Det blev efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget. Ved 1. behandling erklærede såvel indenrigsministeren som en række ordførere sig enige i den målsætning, der lå bag forslaget, men på en række punkter anførtes saglige indvendinger mod forslagets udformning. Disse indvendinger er søgt imødekommet ved udarbejdelsen af nærværende lovforslag, og det er derfor forslagsstillernes håb, at der vil kunne opnås tilslutning til forslaget i dets foreliggende skikkelse.

Indenrigsministeren har den 26. august 1976 nedsat en arbejdsgruppe vedrørende kommunalt nærdemokrati. Indenrigsministeren har den 23. juni 1976 i et svar på spørgsmål 595 (Folketingstidende 1975-76 sp. 11509-11511) oplyst, at arbejdsgruppens redegørelse kan forventes at foreligge omkring årsskiftet 1976-77. Det vil være naturligt, at de synspunkter, redegørelsen indeholder, kommer til at indgå i folketingets overvejelser under udvalgsbehandlingen af nærværende lovforslag".

For så vidt angår det nævnte forslag til folketingsbeslutning, henvises til omtalen heraf i Årbogen 1974-75, side 686 ff.

Ved 1. behandling fik lovforslaget en overvejende kritisk modtagelse såvel af indenrigsministeren som af de fleste af de øvrige partiers ordførere. Ordførerne fra RV og DR syntes dog at have en mere positiv holdning til lovforslaget.

Udvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Hans Erenbjerg (S), Steffen Kjærulff-Schmidt (FP), Anker Tang Sørensen (FP), Henrik Toft (V), Henning Grove (KF), Mimi Jakobsen (CD), Kaj Hansen (DKP), Bernhard Baunsgaard (RV) og Svend Hjortlund Christensen (DR)