L 46 Forslag til lov om ændring af lov om gymnasieskoler og studenterkursus.

Samling: 1976-77 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til undervisningsudvalget.

Det foreliggende lovforslag er, når der ses bort fra optagelseskriterierne til gymnasiet, identisk med lovforslag med samme titel af undervisningsminister Ritt Bjerregaard (se under A. II. nr. 64).

De i nærværende lovforslag foreslåede optagelseskriterier er følgende:

㤠14. Optagelse i 1. gymnasieklasse er betinget af, at eleven

1. har afsluttet 9. klassetrin i grundskolen,

2. har gennemgået udvidet kursus eller ikke-kursusdelt undervisning i regning/matematik, engelsk, tysk og fysik/kemi på 9. klassetrin i grundskolen eller på kursus, der forbereder til folkeskolens afgangsprøve i de nævnte fag,

3. har aflagt folkeskolens afgangsprøve i dansk og de under nr. 2 nævnte fag med et tilfredsstillende lesultat og

4. efter den hidtidige skoles opfattelse forventes at kunne følge undervisningen i gymnasiet på tilfredsstillende måde og fuldføre denne på normal tid.

Stk. 2. Optagelse i 1. gymnasieklasse på en sproglig linje er endvidere betinget af, at eleven har aflagt folkeskolens afgangsprøve i latin med et tilfredsstillende resultat.

Stk. 3. Undervisningsministeren fastsætter regler om, i hvilke tilfælde en elev, der ikke opfylder betingelserne i stk. 1-2, skal kunne optages i 1. gymnasieklasse, og i hvilke tilfælde optagelse kan ske på betingelse af, at eleven består en optagelsesprøve på den gymnasieskole, hvori optagelse søges.

Stk. 4. Elever, der ønsker at blive optaget senere end fra 1. gymnasieklasses begyndelse, må bestå en optagelsesprøve, der godtgør, at de i modenhed og kundskaber står på samme trin som eleverne i den klasse, hvori de ønsker at blive optaget.

Stk. 5. Undervisningsministeren kan fastsætte regler om fremgangsmåden ved optagelse i 1. gymnasieklasse af elever, der søger en offentlig gymnasieskole, og om elevernes fordeling mellem skolerne indbyrdes, herunder om eventuel henvisning til private skoler."

Lovforslaget bør ligeledes ses i forhold til lovforslag med samme titel af Lone Dybkjær m. fl., som foreslår en tredie mulighed for optagelseskriterier (se nærmest følgende sag).

Der blev ikke afgivet betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), Tove Nielsen (V), Eva Rothenborg (FP), Lone Dybkjær (RV), Kristine Heltberg (SF), Christian Christensen (KrF), Gerda Møller (KF), Freddy Madsen (DKP), Christian Arnfast (CD) og Steen Folke (VS)