Luk

Luk
Luk

Luk

L 150 Forslag til lov om ændring af lov om brandsikring af ældre beboelsesbygninger m. v.

(Genhusningspligt).

Samling: 1976-77 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Ved lovforslaget pålægges det private grundejere såvel som almennyttige boligselskaber for at fremskaffe lejligheder til genhusning af husstande, der må fraflytte deres hidtidige bolig som følge af beslutninger i medfør af § 7, at stille ledigblevne lejligheder til rådighed for dette formål i den udstrækning, kommunalbestyrelsen finder det nødvendigt.

Ved administrationen af denne bemyndigelse skal kommunalbestyrelsen så vidt muligt tilgodese de fraflyttende lejeres bytteret.

Om baggrunden for det fremsatte lovforslag anføres i de ledsagende bemærkninger følgende:

„Det erkendes af alle, at genhusningsproblemets løsning vil være afgørende for, om brandsikringsloven kan bringes til at fungere.

Det må endvidere konstateres, at det i Københavns kommune, hvor genhusningsproblemet er størst, ikke som forudsat ved lovens gennemførelse har været muligt ad frivillighedens vej fra private grundejere at fremskaffe det forventede — endsige det fornødne — antal lejligheder til genhusning inden for den tidsfrist, der nævnes i § 7.

De almennyttige boligselskaber er i forvejen pålagt genhusningsforpligtelser i betydeligt omfang, men har ikke desto mindre vist sig imødekommende med hensyn til at påtage sig udvidede forpligtelser i forbindelse med brandsikringen.

Men derudover er det nødvendigt at inddrage de privatejede beboelsesejendomme, dels for at opnå tilstrækkelig kapacitet, så brandsikringskravene ikke slækkes helt uforsvarligt for at bringe antallet af nedrivninger i overensstemmelse med nogle alt for begrænsede genhusningsmuligheder, dels fordi mange udsaneredes ønske om at forblive i kvarteret kun kan opfyldes ved genhusning i den privatejede boligmasse, når talen er om de typiske saneringsområder.

Genhusningspligten for private grundejere knytter sig efter dette forslag kun til denne specielle opgave.

Dette er i overensstemmelse med den prioritering, forslagsstillerne er tilhængere af, hvorefter sanering på grund af brandfare må gå forud for andre saneringsplaner. Det skal i den forbindelse konstateres, at dette kun indebærer en nødvendig omprioritering af rækkefølgen inden for den almindelige sanering, eftersom de ejendomme, der kommer på tale, i så at sige alle tilfælde i forvejen er indbefattet i saneringsplaner.

Forslagsstillerne ønsker med denne omprioritering at ændre forholdene, således at beboernes sikkerhed sættes over byggespekulanters interesser."

Lovforslaget nåede ikke at komme til 1. behandling, forinden nyvalg til folketinget blev udskrevet.