L 148 Forslag til lov om ændring af lov om inddrivelse af underholdsbidrag og lov om børnetilskud og andre familieydelser.

(Overførelse til kommunerne).

Af: Justitsminister Orla Møller (S)
Samling: 1976-77 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Hovedformålet med lovforslaget er at overføre al bidragsinddrivelse til kommunernes sociale udvalg, således at disse foruden de bidrag, de inddriver i dag, også skal inddrive andre børnebidrag og ægtefællebidrag.

Formålet med opgaveomlægningen er dobbelt; dels skyldes den et ønske om så vidt muligt at aflaste politiet for arbejde af ikke-politimæssig art, idet politiet herved i højere grad vil kunne koncentrere sig om de centrale politiopgaver. Dels er det hensigtsmæssigt, at al inddrivelse af underholdsbidrag samles hos samme myndighed, nemlig primærkommunerne, som jo også i øvrigt ofte har forbindelse med de samme personer gennem administrationen af børnetilskudsloven og den øvrige sociale lovgivning.

Ved 1. behandling fik forslaget en positiv modtagelse af partiernes ordførere. Tove Jørgensen (DKP) udtrykte dog en vis skepsis over for forslaget. Flere af ordførerne var under debatten inde på spørgsmålet om afsoningsinstituttets effekt og opretholdelse.

Retsudvalget, hvortil forslaget henvistes, afgav ikke betænkning over forslaget før udskrivningen af valg til folketinget.
Partiernes ordførere
Bernhardt Tastesen (S), Nathalie Lind (V), Mogens Tange (FP), Aase Olesen (RV), Ebba Strange (SF), Inge Krogh (KrF), Hagen Hagensen (KF), Tove Jørgensen (DKP) og Litten Hansen (VS)