L 139 Forslag til lov om ændring af lov om elektriske stærkstrømsanlæg.

Af: Minister for offentlige arbejder Niels Matthiasen (S)
Samling: 1976-77 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til det energipolitiske udvalg.

Lovforslaget indeholder ændringer i lov om elektriske stærkstrømsanlæg, jfr. lovbekendtgørelse nr. 356 af 30. juli 1949, som ændret senest ved lov nr. 56 af 25. februar 1976.

Af bemærkningerne til lovforslaget og af fremsættelsestalen fremgår, at hensigten med den første del af forslaget er at tilpasse bestemmelserne i stærkstrømsloven til de i EF vedtagne regler om sikkerhedskrav til elektrisk materiel og kontrol med kravenes opfyldelse. Den nugældende danske kontrolordning for elektrisk materiel går ud på, at materiellet skal være typegodkendt af Danmarks elektriske materielkontrol (DEMKO) og forsynet med godkendelsesmærke (D-mærke), inden det bringes på markedet her i landet. Denne ordning med en forudgående tvungen godkendelse er imidlertid i strid med et inden for EF vedtaget direktiv, der dels har til formål gennem et harmoniseringsarbejde at tilvejebringe ensartede sikkerhedsmæssige krav i de enkelte lande og dels skal forhindre, at de enkelte lande under påberåbelse af sikkerhedsmæssige hensyn skaber hindringer for den fri omsætning af elektrisk materiel i Fællesskaberne.

Lovforslaget tager derfor sigte på i stedet at indføre en ordning, hvor der foreskrives pligt til straks ved markedsføringen af en ny type elektrisk materiel at foretage anmeldelse til DEMKO, der derefter anstiller de nødvendige undersøgelser af, om materiellet opfylder konstruktionsforskrifterne. I det omfang, der ikke foreligger prøvningscertifikater fra anerkendte prøvningsanstalter i udlandet eller fyldestgørende dokumentation for, at fabrikanten selv har foretaget de nødvendige prøvninger efter de retningslinjer, der er fastsat i de harmoniserede regler, skal DEMKO efter forslaget foretage afprøvning af et eksemplar af materiellet. Hvis det konstateres, at materiellet opfylder konstruktionskravene, foretager DEMKO registrering af materiellet som lovligt. Hvis kravene derimod ikke er opfyldt, kan det pålægges fabrikant og forhandlere at ophøre med forhandlingen af det pågældende produkt og at tilbagekalde allerede solgte eksemplarer.

Ud over gennemførelsen af en ny kontrolordning for elektrisk materiel tager lovforslaget også sigte på ikraftsættelse af stærkstrømsloven i Grønland. Baggrunden for ønsket herom er, at de grønlandske elværker, som for de flestes vedkommende drives af Grønlands tekniske Organisation, skal overtages af de grønlandske kommuner pr. 1. januar 1979. Der opstår derved et behov for at kunne føre tilsyn med værkerne og med stærkstrømslovens overholdelse i det hele taget, på samme måde som elektricitetsrådet gør det her i Danmark.

Ved lovforslagets 1. behandling blev der fra ordførerne for RV, SF, DKP og VS udtrykt betænkelighed ved det ændrede sikkerhedsniveau, som vedtagelsen af lovforslaget ville medføre.

Det energipolitiske udvalg, hvortil forslaget blev henvist, nåede ikke at færdigbehandle forslaget, inden valget blev udskrevet.
Partiernes ordførere
Erik Holst (S), Lennart Larsson (V), Frede Tandrup Jensen (FP), Steffen Kjærulff-Schmidt (FP), Lone Dybkjær (RV), Gert Petersen (SF), Erik Ninn-Hansen (KF), Oluf von Lowzow (KF), Ib Nørlund (DKP), Lars Abel (CD) og Kurt Hansen (VS)