B 14 Forslag til folketingsbeslutning om øget adgang til deltidsbeskæftigelse.

Samling: 1976-77 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

„Folketinget opfordrer regeringen til at fjerne de hindringer for offentligt ansattes deltidsarbejde, der findes i lovgivning og administrative bestemmelser, idet der dog tages hensyn til de tilfælde, hvor arbejdets ledelse gør deltidsarbejde uhensigtsmæssigt.

Samtidig opfordres regeringen til at optage forhandling med arbejdsmarkedets parter med henblik på at få begrænset lignende hindringer på det private arbejdsmarked, således at såvel privatansatte som offentligt ansatte kan få et friere valg af arbejdstid".

Om baggrunden for forslaget hedder det i de ledsagende bemærkninger:

„Forslagsstillerne ønsker at fremhæve, at det offentlige som arbejdsgiver også i praksis må udvise vilje — hvor dette er muligt — til at imødekomme ønsker om deltidsbeskæftigelse.

Det forudsættes desuden, at regeringen i de af forslaget nævnte forhandlinger med arbejdstagerorganisationerne aftaler, hvorledes de af beskæftigelsens omfang flydende konsekvenser skal reguleres, således at de deltidsbeskæftigede forholdsmæssigt optjener anciennitet m. v.

Formålet med forslaget er at udvide mulighederne for, at den enkelte arbejdstager og arbejdsgiver ved aftale kan bestemme arbejdstidens længde og placering. Forslaget tilsigter at skabe et mere smidigt arbejdsmarked til gavn for erhvervsliv og familieliv, herunder særligt for familien med små børn".

Ved 1. behandling blev forslaget, for så vidt angår afsnittet om det private arbejdsmarked, afvist såvel af arbejdsministeren som af adskillige af de øvrige partiers ordførere med den begrundelse, at det ville betyde et indgreb i forhandlingerne mellem parterne på det private arbejdsmarked. For så vidt angår den offentlige sektor henviste arbejdsministeren på vegne af finansministeren til de bestræbelser, der allerede var iværksat på baggrund af augustforliget. På linje hermed udtalte også en række af de øvrige partiers ordførere sig. Især ordførerne fra DKP og VS stillede sig i det hele meget afvisende over for forslaget til folketingsbeslutning.

Arbejdsmarkedsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget til folketingsbeslutning.
Partiernes ordførere
Inge Fischer Møller (S), Elsebeth Kock-Petersen (V), Palle Hölge (FP), Lone Dybkjær (RV), Gert Petersen (SF), Ritta Ahm (KrF), Erik Ninn-Hansen (KF), Jørgen Jensen (DKP), Lars Abel (CD) og Kurt Hansen (VS)