L 5 Forslag til lov om vikarbureauer.

Samling: 1975-76
Status: 3. behandlet/Forkastet
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.

Da lovforslaget var en genfremsættelse af et i 1974-75, 2. samling, fremsat lovforslag, henvises, for så vidt angår lovforslagets indhold til omtalen i Årbogen 1974-75, side 544.

Ved 1. behandling kunne hverken arbejdsministeren eller ordførerne fra S, SF, DKP og VS støtte lovforslaget, medens ordførerne fra V, FP, RV, KF og KrF indtog en overvejende velvillig holdning.

I den af udvalget afgivne betænkning optoges følgende af arbejdsministeren afgivne tilsagn:

„Det er af arbejdsministeren over for udvalget tilkendegivet, at § 25, 2. pkt., i lov om arbejdsformidling og arbejdsløshedsforsikring m. v. om tilbagekaldelse (med mindst 3 måneders varsel) af tilladelser i henhold til lovens § 24 må fortolkes således, at reglen kun kan anvendes, såfremt der måtte foreligge forhold, som generelt tilsiger ophør med vikarbureauvirksomhed inden for et fagligt og geografisk område, og ikke over for en enkelt virksomhed, medmindre den overtræder de til grund liggende vilkår. Arbejdsministeren har desuden over for udvalget givet tilsagn om, at en beslutning om generelt at ophøre med vikarbureauvirksomhed inden for de nugældende områder ikke vil blive taget, forinden forslaget har været forelagt folketinget. I øvrigt har ministeren oplyst, at der ingen planer findes om en sådan beslutning.

Det er endvidere oplyst af arbejdsministeren over for udvalget, at der hidtil kun er godkendt vikarbureauer inden for handels- og kontorområdet, jfr. § 24, stk. 4, i lov om arbejdsformidling og arbejdsløshedsforsikring m. v., medens den almindelige bestemmelse i § 24, stk. 3, som ikke indeholder nogen faglig afgrænsning, ikke har været benyttet.

Ministeren har over for udvalget erklæret at ville overveje en løsning af de problemer, der kan opstå med korterevarende ansættelser/vikariater inden for de områder, der grænser op til HK-området, og tekniske områder. Med henblik herpå nedsættes et udvalg med repræsentanter for arbejdsmarkedets parter, vikarbureauforeninger og arbejdsdirektoratet. Udvalget skal vurdere problemernes omfang og karakter og herudfra fremkomme med konkrete forslag til løsning."

Et flertal (socialdemokratiets, venstres, det radikale venstres og det konservative folkepartis medlemmer af udvalget) kunne med henvisning til disse tilsagn fra arbejdsministeren indstille lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Et mindretal (fremskridtspartiets medlemmer af udvalget) indstillede lovforslaget til vedtagelse med et af mindretallet stillet ændringsforslag vedrørende ikrafttrædelsen. Et andet mindretal (socialistisk folkepartis og venstresocialisternes medlemmer af udvalget) udtalte, at det principielt var modstander af alle former for udlejning af arbejdskraft, og indstillede derfor lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Endelig ville et tredje mindretal (kristeligt folkepartis medlem af udvalget) redegøre for sin stilling ved 2. behandling.

Efter at det af et mindretal stillede ændringsforslag var blevet vedtaget uden afstemning ved 2. behandling, forkastedes lovforslaget ved 3. behandling med 126 stemmer mod 34 (FP, KrF og CD), medens 1 medlem (Berglund (Grønl.)) tilkendegav, at han hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Inge Fischer Møller (S), Ole Rötzler Møller (V), Povl Brøndsted (V), Leif Glensgård (FP), Ingomar Petersen (RV), Ole Henriksen (SF), Ritta Ahm (KrF), Jørgen Jensen (DKP), Svend Tønnesen (CD), Christian Arnfast (CD) og Kurt Hansen (VS)