L 45 Lov om trafikhavne.

Af: Minister for offentlige arbejder Niels Matthiasen (S)
Samling: 1975-76
Status: Stadfæstet
Lov nr. 239 af 12-05-1976
Efter 1. behandling henvist til udvalget om offentlige arbejder.

Loven tilgodeser behovet for en samling af gældende lovbestemmelser og praksis. Loven indeholder generelle bestemmelser for samtlige trafikhavne, dvs. havnene i de tidligere købstæder, Københavns havn, de private trafikhavne og statshavnene. Desuden findes særlige bestemmelser for de nævnte kommunale trafikhavne og visse for samtlige havne gældende regler, f. eks. vedrørende fastsættelse af ordensreglement.

Hovedtanken bag loven er dels at give ministeriet for offentlige arbejder mulighed for en samlet koordinering af samtlige trafikhavnes anlægsvirksomhed, dels at lempe og forenkle reglerne for ministeriets tilsynsvirksomhed over for de kommunale trafikhavne.

Af udvalgets betænkning fremgår følgende:

„Et flertal (socialdemokratiets, venstres, det radikale venstres, det konservative folkepartis, kristeligt folkepartis og centrum-demokraternes medlemmer af udvalget) har over for ministeren for offentlige arbejder givet udtryk for en række synspunkter i forbindelse med lovforslagets behandling.

1. Udvalgsflertallet har på baggrund af den generelle udvikling mod medarbejderrepræsentation i virksomhedernes styrende organer fundet det ønskeligt, at der i samtlige havnes styrelse findes repræsentation for de på havnene ansatte.

Ministeren for offentlige arbejder har over for udvalget givet tilsagn om, at han vil udvide havnerådene i statens egne havne med en repræsentant for det på statshavnene ansatte personale. For så vidt angår de kommunale havne, er havneudvalgene nedsat i henhold til § 19, stk. 3, i lov nr. 223 af 31. maj 1968 om kommunernes styrelse, og der er ved sammensætningen af havneudvalgene intet til hinder for at inddrage medarbejderrepræsentanter, og rent faktisk sidder der i adskillige kommunale havneudvalg repræsentanter for de på havnen ansatte.

2. Udvalget er bekendt med, at taksterne i provinshavnene for tiden stort set er ensartede, og ministeren for offentlige arbejder har under udvalgsbehandlingen givet udtryk for, at der ikke med affattelsen af § 11 i lovforslaget, som på dette punkt er en gengivelse af den gældende retstilstand, er taget stilling for fremtiden til spørgsmålet om bevarelse eller ændring af princippet om ensartede takster.

3. Udvalgsflertallet ønsker, at bestemmelsen i § 14 administreres således, at den kun undtagelsesvis finder anvendelse, og at den ikke anvendes til subsidiering af den enkelte havn, bl.a. ved udlån til lavere rente end markedsrenten.

4. Udvalgsflertallet henstiller til ministeren for offentlige arbejder, at ministeren i sin overvejelse om tilladelse til udvidet brug af privathavneanlæg efter § 16, stk. 2, ud fra samfundsøkonomiske hensyn også lægger vægt på en rimelig udnyttelse af allerede foretagne investeringer i de private havneanlæg. Lignende synspunkter bør gøres gældende ved driftsomlægninger.

5. Udvalgsflertallet er af den opfattelse, at der principielt burde gælde samme lovregler for Københavns havn som for provinshavnene. Udvalgsflertallet erkender, at en tilnærmelse til dette synspunkt har fundet sted ved nærværende lovforslag, men at man af forskellige grunde, bl.a. de uafklarede spørgsmål vedrørende Frihavnens fremtid, ikke kan gå videre for tiden.

Ovennævnte udvalgsflertal med undtagelse af venstres medlemmer af udvalget henstiller til ministeren for offentlige arbejder at søge helt ensartede regler tilvejebragt, når forudsætningerne i fremtiden måtte være til stede.

Et mindretal inden for flertallet (venstres medlemmer af udvalget) mener ikke, at spørgsmålet om Københavns havn er tilstrækkeligt undersøgt og overvejet til, at der ved udfærdigelse af denne betænkning kan afgives udtalelser, der kan præjudicere den fremtidige udvikling og status.

Mindretallet mener derfor, at udtalelsen om Københavns havn bør udgå.

Ministeren for offentlige arbejder har kunnet tiltræde udvalgsflertallets synspunkter og henstillinger.

Ministeren har i øvrigt stillet en række ændringsforslag, som udvalgsflertallet har kunnet tiltræde, og hvorom der i øvrigt henvises til de ledsagende bemærkninger.

På baggrund heraf indstiller flertallet lovforslaget til vedtagelse med de af ministeren for offentlige arbejder stillede ændringsforslag."

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 129 stemmer mod 21 (FP), medens 2 (Patursson og Berglund) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Otto Mørch (S), Bent Knie-Andersen (V), John Arentoft (FP), Niels Henrik Gydemark (RV), Ingomar Petersen (RV), Kurt Brauer (SF), Oluf von Lowzow (KF), Svend Erik Sørensen (KrF), Villy Fuglsang (DKP), Kurt Hansen (VS) og Nana Mikkelsen (VS)