Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.
Forslaget havde følgende ordlyd:
„Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte forslag til ændring af lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel, således at arbejdsgiverperiodens længde (5 uger) aftrappes på grundlag af antallet af virksomhedens ansatte,
at personer med anden dagpengegivende erhvervsindtægt end lønindtægt, herunder medhjælpende hustruer, omfattes af den almindelige dagpengeordning efter en sygeperiode på 2 uger, at der gives også den hjemmegående husmoder dækning under loven, samt
at dagpengeforpligtelsen ved uarbejdsdygtighed, der hidrører fra udøvelsen af idræt, påhviler det offentlige også inden for de første 5 uger."
Af bemærkningerne fremgår bl. a.:
Dagpengeloven har nu virket en tid, og det har vist sig, at lovens 5 ugers regel (arbejdsgiverperioden) virker uhensigtsmæssigt på nogle områder.
Dette gælder inden for det mindre erhvervsliv, idet 5 ugers reglen for en mindre erhvervsdrivende betyder, at denne skal betale dagpenge i 5 uger, hvorved mange ikke har råd til at betale erstatningsarbejdskraft, da dagpengene repræsenterer en stor procentdel af en lille virksomheds lønudgift.
I den situation, vi står i nu med stor arbejdsløshed, ville en nédsættelse af arbejdsgiverperioden efter virksomhedens størrelse virke mere retfærdig og give beskæftigelse til flere.
Et andet område, for hvilket loven virker uretfærdig, er en erhvervsdrivendes eller dennes medhjælpende hustrus sygdom. Man skal da vente i 5 uger, inden man modtager hjælp efter den almindelige dagpengeordning.
Det må være retfærdigt at lade den erhvervsdrivende eller dennes medhjælpende hustru være omfattet af den almindelige dagpengeordning efter forløbet af en sygeperiode på 2 uger.
Endvidere er dagpengeloven utilstrækkelig også derved, at den ikke dækker den hjemmegående husmoder. Her bør det være det offentliges pligt at sikre, at familien også økonomisk kan bevares samlet, ved at husmoderen også kan få dagpenge, evt. efter 14 dages sygdom.
Forslaget blev ved 1. behandling debatteret sammen med forslag til folketingsbeslutning om ændring af lov om dagpenge ved sygdom og fødsel (af Ebba Strange m. fl.), se nærmest foranstående sag.
Her stillede socialministeren sig afvisende over for forslaget, dels af administrative, dels af principielle grunde, medens ordføreren for V, FP og KF udtrykte nogen sympati.
Socialudvalget afgav beretning over forslaget, se nærmest foranstående sag.