L 38 Lov om ændring af lov om svangerskabshygiejne og fødselshjælp.

Af: Indenrigsminister Jacob Sørensen (V)
Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 177 af 07-05-1975
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

Ved loven, der med undtagelse af en enkelt bestemmelse, jfr. nedenfor, træder i kraft den 1. april 1976, er det blevet pålagt amtskommunerne samt Københavns og Frederiksberg kommuner at varetage den oplysningsvirksomhed om svangerskabsforebyggelse, som hidtil har været forestået af mødrehjælps- institutionerne og private toreninger. Dette er en følge af, at lov om mødrehjælpsinstitutioner er ophævet ved § 139, stk. 2, i lov af 19. juni 1974 om social bistand, som træder i kraft den 1. april 1976.

Endvidere er den hidtidige bestemmelse om, at ydelse af vejledning om anvendelse af svangerskabsforebyggende metoder til personer under 15 år ikke er tilladt, blevet ophævet.

Denne sidste lovændring hidrører fra et ændringsforslag, stillet af socialdemokratiets, venstres, det radikale venstres, socialistisk folkepartis og Danmarks kommunistiske partis medlemmer af udvalget.

Af udvalgets betænkning fremgår i øvrigt, at udvalget har drøftet at gøre lægekonsultationer om svangerskabsforebyggelse samt præventionsmidler gratis, eventuelt for de sidstes vedkommende billiggøre dem, samt at der var ønske om, at der arbejdes videre med disse problemer. Det fremgår dog modsætningsvis af betænkningen, at fremskridtspartiet ikke kan gå ind for gratis præventionsmidler.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 144 stemmer mod 9 (KrF og Burgdorf (KF)); 1 medlem (Karlskov Jensen (V)) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Winnie Russell (S), Finnur Erlendsson (FP), Ebba Strange (SF), Grethe Philip (RV), Karen Thurøe Hansen (KF), Inge Krogh (KrF), Christian Arnfast (CD), Hanne Reintoft (DKP) og Kurt Hansen (VS)