L 193 Lov om ændring af lov om realkreditinstitutter.

(Midlertidigt udvidet adgang til realkreditbelåning m.v.).

Af: Boligminister Helge Nielsen (S)
Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 219 af 04-06-1975
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Ved loven udvides lånemulighederne til finansiering af byggearbejder, der påbegyndes i tidsrummet fra den 1. april 1975 til udgangen af marts 1976. For nye eierboliger, d.v.s. parcel- og rækkehuse samt ejerlejligheder til helårsbeboelse, forlænges afdragstiden for lån i særlig realkredit med 10 år til 30 år. Loven indebærer på dette punkt en reduktion af de samlede årlige ydelser for sådanne boliger.

Endvidere gennemføres en udvidet adgang til at yde lån til forbedrings-, om- og tilbygningsarbeider, der iværksættes i den nævnte periode i udlejningsejendomme samt ejerboliger til helårsbeboelse. Til de sidst nævnte boliger åbnes der yderligere adgang til lån i særlig realkredit med en amortisationstid på 20 år.

Ændringerne muliggør, at forbedringer m.v., der påbegyndes i ovennævnte periode, vil kunne belånes op til en lånegrænse på 100 pct. af den værdiforøgelse, forbedringen skønnes at have tilført ejendommen. Samtidig er kravet til værdiforøgelsen som vilkår for opnåelse af den gunstigere belåning nedsat fra 15 pct. til 10 pct. af bygningsværdien inden forbedringens gennemførelse. Det er dog en forudsætning for belåninger med 100 pct. af værdiforøgelsen, at den samlede lånegrænse for ejendommen som helhed ikke herved kommer til at overstige 75 pct.

Det er en betingelse for lån efter lovens regler, at byggearbejdet på selve den enkelte ejendom, hvortil lån skal ydes, er påbegyndt i perioden. Det er ved nybyggeri ikke tilstrækkeligt, at opførelsen af den pågældende bygning er led i en samlet bebyggelse. Er der tale om samlede bebyggelser af f. eks. parceleller rækkehuse, omfatter lånereglerne alene de huse, hvis fundamentering rent faktisk er påbegyndt i selve perioden, uanset om der er huse, der er påbegyndt før perioden eller efter denne.

Lovforslaget indeholdt endvidere forslag om indførelse af en frivillig forhåndslåneordning.

Bestemmelsen herom udgik imidlertid af lovforslaget ved et af boligministeren stillet ændringsforslag og blev senere som ændringsforslag drøftet og behandlet i forbindelse med behandlingen af det af boligministeren den 24. januar 1975 fremsatte forslag til lov om ændring af lov om realkreditinstitutioner (se A.I. nr. 8).

Ved 3. behandling blev lovforslaget enstemmigt vedtaget med 135 stemmer; 10 medlemmer (RV) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Knud Damgaard (S), Bent Knie-Andersen (V), Steffen Kjærulff-Schmidt (FP), Henning Philipsen (SF), Ingomar Petersen (RV) og Kaj Hansen (DKP)