L 12 Lov om ændring af lov om realkreditinstitutter.

Af: Arbejds- og boligminister Johan Philipsen (V)
Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 275 af 26-06-1975
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Loven giver de ansatte i instituttet adgang til at udpege repræsentanter som medlemmer af bestyrelsen efter de regler, der gælder for arbejdstagernes valg af medlemmer til bestyrelsen i aktieselskaber og anpartsselskaber. De nærmere regler herom fastsættes af boligministeren.

Endvidere er der ved loven skabt mulighed for, at lån til opførelse af ejendomme til helårsbeboelse kan ydes inden for en lånegrænse på 80 pct.

Lån til op førelse af plejehjem, boliger og hjem for gamle, syge og svagelige, daginstitutioner for børn og unge med tilskud efter lovgivningen om børne- og ungdomsforsorg samt andre sociale og kulturelle institutioner, som efter boligministerens bestemmelse sidestilles hermed, kan ydes inden for en lånegrænse på 75 pct. Denne lånegrænse forhøjes for byggeri med socialt eller kulturelt formål, som opføres af selskaber eller selvejende institutioner, til 90 pct. og for andet byggeri til 80 pct., hvis den del af lånet, der får sikkerhed efter 75 pct., foruden panteret tillige sikres ved stats- eller kommunegaranti eller anden uomtvistelig god sikkerhed efter boligministerens nærmere bestemmelse.

Endelig er der ved loven indført en frivillig forhåndslåneordning. Bestemmelsen herom er identisk med det forslag om indførelse af en frivillig forhåndslåneordning, som var indeholdt i det af boligministeren den 3. april 1975 fremsatte forslag til lov om ændring af lov om reakreditinstitutter (se A. I. nr. 18), og som ved et af boligministeren stillet ændringsforslag udgik af lovforslaget.

Med hensyn til de øvrige mindre ajourføringer af loven kan henvises til lovens tekst og de ledsagende bemærkninger.

Den foreliggende lov har udover bestemmelsen om forhåndslåneordningen gennemgået andre ændringer under behandlingen i folketinget. Disse ændringer er affødt af, at boligudvalget ikke tilendebragte forhandlingerne vedrørende forslag til lov om ændring af lov om boligbyggeri. (Boliger for unge under uddannelse og sociale institutioner) (se A.II. nr. 2).

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 142 stemmer mod 4 (VS); 11 medlemmer (RV) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Knud Damgaard (S), Bent Knie-Andersen (V), Kirsten Jacobsen (FP), Ingomar Petersen (RV), Henning Philipsen (SF), Poul Schlüter (KF), Arne Bjerregaard (KrF), Christian Arnfast (CD), Kaj Hansen (DKP) og Preben Wilhjelm (VS)