F 7 Vil regeringen foranledige, at der gennemføres en ordning for bevillinger, så en minister altid inden for sit administrationsområde kan hindre en bevillings gennemførelse?

Til: Statsminister Anker Jørgensen (S)
Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Foretaget
Ordføreren for forespørgeme (Ninn-Hansen (KF)) oplyste, at forespørgslen havde sit udgangspunkt i Jens Jørgen Thorsen-sagen. Men den havde videregående perspektiver. Det var forespørgernes ønske at hindre gentagelser og at gengive folketinget sin bevillingsret.

Statsministeren (Anker Jørgensen) forstod godt, at filminstituttets garantitilsagn til optagelse af Jens Jørgen Thorsens Jesusfilm havde vakt bestyrtelse både i tinget og i store dele af befolkningen. Denne afgørelse var efter statsministerens mening uforståelig og måtte give anledning til overvejelse af, hvordan man i fremtiden kunne skabe en bedre sikring af, at der ikke blev truffet afgørelser af lignende karakter. Det var da også med det sigte, kulturministeren havde givet tilsagn om at tage initiativ til en revision af filmloven.

Om det netop skulle ske på den måde forespørgerne havde foreslået, burde dog nok gøres til genstand for grundig overvejelse. I disse tilfælde stod man over for en meget ømtålelig balance mellem to hensyn, som det var vigtigt at respektere: hensynet til at sikre, at der ikke blev givet bevillinger, som fandtes åbenbart urimelige, og hensynet til at undgå politisk eller statslig tvang over for de mennesker eller institutioner, som søgte bevillingerne.

Statsministeren mente ikke, at den vej, der var peget på i forespørgslen, afvejede de to hensyn, men regeringen ville gerne være med til at undersøge og overveje, hvad der kunne gøres for at skabe bedre garantier på disse områder.

I den efterfølgende debat deltog — foruden ordføreren for forespørgerne og statsministeren — Lysholt Hansen (S), Poul Hartling (V), Svend Andersen (Rosk.a.) (FP), Gudme (RV), Burgdorf (KF), Poul Dam (SF), Chr. Christensen (KrF,) Hanne Reintoft (DKP), Jes Schmidt (CD) og Wilhjelm (VS) samt uden for ordførernes kreds Jens Peter Jensen (V), Glistrup (FP), Poulsgaard (FP), Eva Rothenborg (FP) og Lembourn (KF). Endvidere havde ministeren for kulturelle anliggender (Niels Matthiasen) ordet.

Under forhandlingerne stillede Lysholt Hansen (S) (F. sp. 6595) følgende forslag om motiveret dagsorden:

„Idet tinget beslutter at nedsætte et udvalg på 17 medlemmer, der har til opgave inden folketingsårets udgang at afgive en beretning om de eksisterende muligheder for ministerkontrol med bevillingerne,

går tinget over til næste sag på dagsordenen."

Hertil stillede Poul Hartling (V) (F. sp. 6599) følgende ændringsforslag:

„Efter ordet „opgave" indsættes:

„at lade foretage en undersøgelse af, om tilsagnet om statsstøtte til Thorsens projekt er lovmedholdeligt, og om projektet opfylder de betingelser, der må stilles, og om der bør foretages ændringer i de gældende love om kunststøtte med hensyn til administration og appelmuligheder og"."

Efter en afbrydelse af forhandlingerne og udsættelse af mødet toges såvel det ovenfor nævnte dagsordensforslag (af Lysholt Hansen) som ændringsforslaget (af Poul Hartling) tilbage. I stedet stillede Lysholt Hansen (F. sp. 6635) på vegne af socialdemokratiet, venstre, det radikale venstre, det konservative folkeparti, kristeligt folkeparti og centrum-demokraterne følgende forslag om motiveret dagsorden:

„Idet folketinget tager kulturministerens tilsagn om at ville undersøge lovgrundlaget for givne bevillinger af filmfondens midler til efterretning,

beslutter tinget at nedsætte et udvalg på 17 medlemmer, der har til opgave inden folketingsårets udgang at afgive en beretning om de eksisterende muligheder for ministerkontrol med bevillingerne med særligt henblik på, om der bør foretages ændringer i de gældende love om kunststøtte med hensyn til administration og appelmuligheder,

og går dermed over til næste sag på dagsordenen."

Hertil stillede Svend Andersen (Rosk.a.) (FP) følgende ændringsforslag (F. sp. 6638)):

„Efter ordet „beretning" indsættes:

„om, hvilke foranstaltninger der må træffes, for at folketinget kan stoppe enhver afholdelse af udgifter for statslige midler, som folketingets flertal ikke kan billige, samt""

Endelig stillede Poulsgaard (FP) følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 6642):

„Idet folketinget udtaler sin fordømmelse af den skete bevilling af 900.000 kr. skatteydermidler til Jens Jørgen Thorsens Jesus-filmprojekt,

går tinget over til næste sag på dagsordenen."

Poulsgaard fremsatte (F. sp. 6650) ønske om, at ordene „går tinget over til næste sag på dagsordenen" i det af ham fremsatte dagsordensforslag måtte blive rettet til: „fortsætter tinget behandlingen af sagen".

Ændringsforslag af Svend Andersen (Rosk.a.) til forslag om motiveret dagsorden af Lysholt Hansen forkastedes med 112 stemmer mod 24 (FP); 2 medlemmer (CD) stemte hverken for eller imod.

Forslag om motiveret dagsorden af Lysholt Hansen vedtoges med 129 stemmer mod 2 (VS); 6 medlemmer (DKP) stemte hverken for eller imod.

Det i den motiverede dagsorden omhandlede udvalg valgtes 18/6 (F. sp. 7069), og fik følgende sammensætning:

Poul Hartling, Jens Foged, Nathalie Lind, Mette Madsen, Svend Andersen (Rosk.a.), Glistrup, Chr. Christensen, Jes Schmidt, Lysholt Hansen, Ole Espersen, Ejler Koch, K. J. Mortensen, Birte Weiss, Gudme, Poul Dam, Wilhjelm og Ninn-Hansen.

11. Redegørelser fra ministre.

Folketingsårets 1. samling

1. På folketingets første mødedag i folketingsåret 1974-75 afgav statsministeren (Poul Hartling) i overensstemmelse med grundlovens § 38 en redegør elge for rigets almindelige stilling og de Clf regeringen påtænkte foranstaltninger (F. sp. 2).

Redegørelsen fremsattes dels i en mundtlig del, hvis indhold er omtalt side 85 ff., dels i en skriftlig del (F. sp. 17), som uddyber og supplerer emner, som i mere principiel form er om-
Partiernes ordførere
R. Lysholt Hansen (S), Poul Hartling (V), Svend Andersen (FP), Poul Dam (SF), Per Gudme (RV), Johannes Burgdorf (KF), Erik Ninn-Hansen (KF), Christian Christensen (KrF), Jes Schmidt (CD), Hanne Reintoft (DKP) og Preben Wilhjelm (VS)