F 4 Vil ministeren udskyde afgørelse i spørgsmål om meddelelse af koncessioner i Grønland, indtil en grønlandsk hjemmestyreordning er gennemført?

Af: Lars Emil Johansen (SF) , Poul Dam (SF) og Morten Lange (SF)
Til: Minister for Grønland Jørgen Peder Hansen (S)
Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Foretaget
Efter at ordføreren for forespørgerne (Lars Emil Johansen) havde understreget den store og afgørende betydning koncessionsspørgsmålet med hensyn til udnyttelsen af råstoffer i den grønlandske undergrund havde for det grønlandske samfund, gav ministeren for Grønland (Jørgen Peder Hansen) en redegørelse.

Ministeren fremhævede, at den koncessionstildeling, der var baggrund for forespørgslen, drejde sig om meddelelse af oliekoncessioner på ganske få procent af kontinentalsokkelområderne omkring Grønland.

Han betonede, at denne koncessionstildeling var afslutningen på et årelangt og grundigt forberedende arbejde, hvori alle stadier var blevet behandlet og tiltrådt af de kompetente politiske instanser i Danmark såvel som i Grønland. Der havde ligeledes været fuld offentlighed om de foreliggende retningslinjer og vilkårene for koncessionerne, om ansøgningsproceduren og om de begrænsede havområder, der var tale om. Om den meget udførlige redegørelse for dette arbejde, som ministeren gav, må i det hele henvises til forhandlingerne.

Ministeren så på denne baggrund ikke noget grundlag for i sidste sekund, „kl. 5 minutter i 12", at tilsidesætte en af de ansvarlige politiske instanser i Grønland og Danmark nøje og grundigt forberedt beslutning.

I den efterfølgende debat deltog — foruden ordføreren for forespørgerne og ministeren for Grønland — K. J. Mortensen (S), Holger Hansen (V), Dohrmann (FP), Svend Haugaard (RV), Lembourn (KF), Svend Erik Sørensen (KrF), Fuglsang (DKP), Arnfast (CD) og Steen Folke (VS) samt uden for ordførernes kreds: Glensgård (FP), Glistrup (FP), Wamberg (FP), Gert Petersen (SF) og Patursson (Færø.).

Under forhandlingerne stillede Lars Emil Johansen (SF) følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 2873):

„Idet folketinget opfordrer regeringen til at udskyde afgørelsen i spørgsmålet om meddelelse af koncessioner i Grønland, indtil ejendomsforholdet til den grønlandske undergrund er afklaret i forbindelse med gennemførelse af grønlandsk hjemmestyre,

går tinget over til næste punkt på dagsordenen."

Hertil stillede Glistrup (FP) (F. sp. 2928) følgende ændringsforslag:

„Ordene „ejendomsforholdet hjemmestyre," erstattes af:

„udtalelse i sagen foreligger fra det landsråd, der vælges i Grønland torsdag den 10. april 1975, hvorefter folketinget tager sagen op til ny behandling.""

Ændringsforslag af Glistrup forkastedes (F. sp. 2931) med 121 stemmer mod 26 (nogle FP, SF, DKP, VS og Patursson (Færø.)); 1 medlem (Jes Schmidt (CD)) stemte hverken for eller imod.

Forslag om motiveret dagsorden af Lars Emil Johansen forkastedes (F. sp. 2931) med 124 stemmer mod 21 (5 FP, SF, DKP og VS); 3 medlemmer (2 FP og Jes Schmidt (CD)) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Karl Johan Mortensen (S), Holger Hansen (V), Helge Dohrmann (FP), Svend Haugaard (RV), Hans Jørgen Lembourn (KF), Svend Erik Sørensen (KrF), Villy Fuglsang (DKP), Christian Arnfast (CD) og Steen Folke (VS)