B 21 Forslag til folketingsbeslutning om ophævelse af fastprissystemet.

Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

„Folketinget opfordrer regeringen til at ændre boligministeriets cirkulære nr. 80 af 9. maj 1971 med ændring af 30. januar 1974, således at cirkulærets bestemmelse om fast pris ophæves."

Om baggrunden for forslaget anførte forslagsstillerne i de ledsagende bemærkninger følgende:

„Cirkulæret har virket væsentligt fordyrende på det offentlige bygge- og anlægsarbejde, idet en entreprenør ved tilbudsgivningen på større bygge- og anlægsarbejder umuligt kan beregne prisen på materialer og arbejdskraft flere år frem i tiden og derfor kun kan skønne om prisen. Ligger skønnet højt nok, færdiggør entreprenøren arbejdet med en til tider meget stor fortjeneste; ligger skønnet for lavt går entreprenøren konkurs, og arbejdet må færdiggøres af andre efter forsinkelser og nye licitationer med væsentligt dyrere priser.

Det er derfor forslagsstillernes opfattelse, at cirkulæret om fast pris virker meget uheldigt, og at ophævelsen af cirkulæret vil bevirke, at tilbud ved licitationer på offentligt arbejde igen kan udarbejdes på baggrund af beregninger og ikke som nu på baggrund af gætterier og tilbudsgivers evne til at forudse udviklingen på arbejdsmarkedet."

Forslaget blev ved 1. behandling afvist af boligministeren, der oplyste, at han ville tage fastprisforhandlingerne op til en hurtig afklaring, således at den nuværende ordning kunne lempes.

Boligudvalget nåede ikke at afslutte behandlingen af forslaget inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Henning Jensen (S), Johan Philipsen (V), Leif Glensgård (FP), Aase Olesen (RV), Erik Haunstrup Clemmensen (KF) og Jørgen Jensen (DKP)