L 110 Forslag til lov om ændring af lov om skattemæssige afskrivninger m.v.

Af: Finansminister Anders Andersen (V)
Samling: 1974-75 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Lovforslaget, der var et led i regeringens bestræbelser for at forbedre erhvervslivets vilkår og derved sikre beskæftigelsen, gik ud på en forbedring af afskrivningsreglerne for maskiner, inventar og lignende driftsmidler, der udelukkende benyttes erhvervsmæssigt, idet det foresloges, at afskrivninger på anskaffelser, der skete fra og med indkomståret 1975, skulle kunne foretages på grundlag af 120 pct. af anskaffelsessummen, hvorved virksomhederne ville kunne opnå en vis dækning for det inflationstab, der lides under afskrivningsforløbet.

Forhøjelsen af afskrivningsgrundlaget skulle dog ikke gælde for bygninger og skibe. For automobiler skulle forhøjelsen af afskrivningsgrundlaget ikke gælde vogne, der er indregistreret til privat personbefordring, til udlejning uden fører, som hyrevogne, som skolevogne eller som last- eller varemotorkøretøjer, der er berigtiget med halv omsætningsafgift.

Efter de gældende regler kan den afskrivningsberettigede anskaffelsessum for automobiler som nævnt i afskrivningslovens § 6 A højst udgøre 40.000 kr. Samme grænse gælder for andre driftsmidler, der ikke udelukkende benyttes erhvervsmæssigt. Denne beløbsgrænse foresloges forhøjet til 55.000 kr., og denne ændring var især begrundet med et hensyn til hyrevognene.

Der foresloges endvidere en ajourføring fra 1.200 kr. til 1.800 kr. af beløbsgrænsen for småaktiver, hvis anskaffelsessum fuldt ud kan fradrages i anskaffelsesåret.

Lovforslaget var et led i regeringens samlede plan for en indkomstpolitisk løsning og skal derfor ses i sammenhæng med følgende lovforslag, der sammen med det foran behandlede lovforslag udgjorde den såkaldte "helhedsplan 1975":

forslag til lov om forlængelse af kollektive overenskomster og aftaler m. v. (se A. II. nr. 18),

forslag til lov om midlertidig ændring af dyrtidsregulering af arbejdsvederlag m. v. (se A. II. nr. 19),

forslag til lov om ændring af lov om beregning af et reguleringspristal (se A. II. nr. 77),

forslag til lov om godtgørelse for dyrtiden (se A. II. nr. 3),

forslag til lov om avancestop og prisdæmpende aftaler (se A. II. nr. 35),

forslag til lov om udbyttebegrænsning m. v. (se A. II nr. 36),

forslag til lov om midlertidigt prisstop for landbrugsvarer (se A. II nr. 55),

forslag til lov om ændring af lov om investeringsfonds (se A. II. nr. 5),

forslag til lov om ændring af lov om indskud på etableringskonto (se A. II. nr. 6) og

forslag til lov om skattemæssig tilbageførsel af underskud i aktieselskaber m. v. (se A. II. nr. 7).

De pågældende lovforslag blev fremsat samme dag, ligesom de ved 1. behandling blev behandlet under ét. Angående forslagenes behandling i folketinget henvises til det førstnævnte af de her nævnte lovforslag, nemlig forslag til lov om forlængelse af kollektive overenskomster og aftaler m. v. (se A. II. nr. 18).
Partiernes ordførere
Kjeld Olesen (S), Mogens Glistrup (FP), Henning Christophersen (V), Hilmar Baunsgaard (RV), Poul Schlüter (KF), Erhard Jakobsen (CD), Niels Vestergaard Eriksen (UFG), Gert Petersen (SF), Jens Møller (KrF), Poul Westergaard (DR), Knud Jespersen (DKP) og Birgit Busk (U)