Ordføreren for forespørgerne Erling Dinesen (S) motiverede forespørgslen med, at beskæftigelsessituationen måtte anses for langt alvorligere nu end tidligere på året. Han mente, at regeringen havde været alt for passiv og på forskellig måde havde søgt at bagatellisere de problemer, der meget hurtigt kunne komme til at berøre omkring 100.000 familiers sociale og økonomiske velfærd. De af regeringen nu påtænkte foranstaltninger var dels kommet for sent, og dels ville disse foranstaltninger være helt utilstrækkelige til blot at skære toppen af arbejdsløsheden.
Statsministeren (Poul Hartling) anså den stigende ledighed for at være et alvorligt problem, og regeringen havde fra første øjeblik lagt vægt på at fremme produktion og beskæftigelse. Han henviste i denne forbindelse til regeringens tiltrædelseserklæring den 19. december 1973. Derfor ønskede regeringen en saglig og dybtgående diskussion af alle de midler, der kunne tænkes anvendt for at bedre beskæftigelsen.
Denne holdning var også kommet til udtryk i åbningsredegørelsen den 1. oktober 1974. Statsministeren havde her fremhævet beskæftigelsens centrale betydning for regeringens overvejelser og havde omtalt en række foranstaltninger, som allerede var gennemført, eller som regeringen agtede at sætte i værk i den nærmeste fremtid.
Der var dels et behov for øjeblikkelige foranstaltninger til imødegåelse af den aktuelle udvikling i ledigheden, men samtidig stod vi over for et mere langsigtet problem. Vi skulle føre en økonomisk politik, der kunne danne grundlag for, at vi også på længere sigt kunne opretholde produktionen og beskæftigelsen. Dette kunne kun ske ved at styrke eksportproduktionen og den produktion, der arbejdede i konkurrence med importerede varer. Statsministeren understregede i denne forbindelse nødvendigheden af, at alle parter medvirkede til at bremse stigningen i omkostninger og priser.
Økonomi- og handelsministeren (Nyboe Andersen) og arbejds- og boligministeren (Johan Philipsen) afgav derefter hver en redegørelse, der supplerede statsministerens svar, og som indeholdt en nøjere omtale af nogle af de foranstaltninger, der var omtalt i åbningsredegørelsen.
I den efterfølgende debat deltog — foruden ordføreren for forespørgerne statsministeren, økonomi- og handelsministeren og arbejds- og boligministeren — følgende ordførere for partierne: Erling Jensen (S), Bay (FP), Halvgaard (FP), Christophersen (V), Dahlgaard (RV), Haunstrup Clemmensen (KF), Melchior (CD), Aage Frandsen (SF), Jens Møller (KrF), Freddy Madsen (DKP), Mølgaard (DR) og Birgit Busk (U). Uden for ordførernes kreds havde følgende ordet under debatten: Jørgen Peder Hansen (S), Per Hækkerup (S), Svend Jakobsen (S), Otto Mørch (S), Kjeld Olesen (S), Tastesen (S), Arentoft (FP), Ingeborg Gjerding (FP), Kirsten Jacobsen (FP), Lindholt (FP), Børge Pedersen (FP), Jens Peter Jensen (V), Kristine Heltberg (SF), Gert Petersen (SF), Henning Philipsen (SF), Grete Westergaard (SF), Fuglsang (DKP), Kaj Hansen (DKP) og Knud Jespersen (DKP).
Under forhandlingerne stillede Aage Frandsen (SF) følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 473):
„Idet folketinget konstaterer, at arbejdsløsheden allerede nu har antaget et katastrofalt omfang, opfordrer folketinget regeringen til at tage skridt til indførelse af fuld erstatning for tabt arbejdsfortjeneste ved arbejdsløshed og — indtil dette er sket — straks at sikre, at ingen bliver nødt til at forlade hus og hjem som følge af arbejdsløshed.
Tinget går hermed over til næste sag på dagsordenen."
Erling Dinesen (S) stillede følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 535):
„Under hensyn til den forværrede beskæftigelsessituation opfordrer folketinget regeringen til effektivt at gribe ind mod den stigende arbejdsløshed.
Idet folketinget noterer sig de tilsagn, som regeringen har givet bl. a. under dagens debat, til støtte for beskæftigelsen og erhvervsudviklingen, opfordres regeringen til følgende yderligere indsats:
1. Boligforligets aftale om opførelse af 40.000 boliger årligt må sikres opfyldt ved at lade byggemomsen henstå som en offentlig prioritet eller på anden måde.
2. De kommunale investeringsrammer ophæves indtil videre, og lånerammerne udvides. Miljølovens målsætning må fremmes bl. a. gennem opførelse af rensningsanlæg m. v.
3. Beløbet til lokale beskæftigelsesarbejder forøges væsentligt.
4. Besparelsen på statens bygge- og anlægsbudget opgives i det omfang, beskæftigelsessituationen tilsiger det.
5. Forbedring af arbejdsløshedsunderstøttelsen ved at gennemføre to årlige reguleringer af dagpengesatserne.
6. Forhøjelse af egnsudviklingsmidlerne med mindst 100 mill. kr. på årsbasis.
7. Gennemførelse af lovforslag om en ny eksportkreditordning, der kan tilgodese erhvervenes ønsker om en mere omfattende, mere alsidig og mere smidig eksportfinansiering.
8. Gennemførelse af lovforslag, hvorefter realkreditlån kun ydes som kontantlån.
9. Oprettelse af en statslig bistandsfond i forbindelse med en modernisering af konkursloven.
10. Sikring af investeringsmidler til erhvervslivet og sikring af lønmodtagernes medejendomsret til kapitaltilvæksten ved gennemførelse af økonomisk demokrati.
Tinget går herefter over til næste sag på dagsordenen."
Det af Aage Frandsen stillede forslag om motiveret dagsorden forkastedes med 141 stemmer mod 15 (SF, DKP); 1 medlem (Ipsen (FP)) stemte hverken for eller imod (F. sp. 575).
Det af Erling Dinesen stillede forslag om motiveret dagsorden forkastedes med 100 stemmer mod 51 (S, SF); 6 medlemmer (DKP og Ipsen (FP)) stemte hverken for eller imod (F. sp. 575).