B 14 Forslag til folketingsbeslutning om de offentligt ansattes lønforhold.

Samling: 1974-75 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

„Folketinget opfordrer regeringen til snarest at optage forhandhnger med de offentligt ansattes organisationer med det formål at opnå

1) at alle, der er ansat i offentlige stillinger, under hensyn til beskæftigelsessituationen giver afkald på krav om forbedring af løn- og ansættelsesvilkår i tiden indtil 31. marts 1976,

2) at alle tienestemænd, der er ansat i lønramme 21 og derover, samt dermed sidestillet overenskomstansat personale giver afkald på de dyrtidsportioner, som forventes udløst ved reguleringspristallene for juli 1975 og januar 1976, og at regeringen i øvrigt fremsætter det i så henseende fornødne lovforslag."

Om baggrunden for forslagets fremsættelse hedder det i de ledsagende bemærkninger:

„Det må erkendes, at arbejdsløsheden i samfundet har fået et yderst alvorligt omfang, og at der endog er udsigt til en forværring af beskæftigelsessituationen. Der påføres derved det offentlige udgifter, der væsentligt vil komme til at overskride de udgifter, som har været forudset ved budgetteringen.

Det er følgelig nødvendigt, at der på anden vis enten ved forøgede skatter eller tilsvarende besparelser opnås en i hvert fald delvis dækning. Dat fremsatte forslag tager sigte på at opnå sådanne besparelser, ligesom forslaget direkte og indirekte vil få en væsentlig omkostningsdæmpende virkning. Det er ikke hensigten at gribe ind i bestående overenskomster.

Under et fortsat stigende prisniveau vil forslaget være ensbetydende med en reallønsnedgang. Man finder imidlertid, at den byrde, der derved lægges på de offentligt ansatte, opvejes af den ubestridelige fordel, der er knyttet til en langt større sikkerhed i ansættelsen på et tidspunkt, hvor ingen fra den yngste til ældste medarbejder på det private arbejdsmarked kan vide sig sikker på fortsat beskæftigelse.

Forslagets gennemførelse vil have en væsentlig psykologisk betydning ved de forestående overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked. Det må derfor også være en klar forudsætning for den foreslåede ordnings opretholdelse, at forventningen med hensyn til forhandlingssituationen på det private arbejdsmarked i så henseende ikke skuffes. For de offentligt ansatte i lavere lønrammer anses bortfald af fremtidige dyrtidsportioner selv for en tidsbegrænset periode ikke for rimeligt, hvorfor forslaget under 2 er begrænset til 21. lønramme og derover. Lønstoppet skal ikke omfatte forfremmelser.

Hvis ordningen gennemføres, vil udviklingen i givet fald kunne nødvendiggøre, at der foretages en skærpelse af den gældende lovgivning om indseende med priser og avancer. Regeringens og folketingets forpligtelser på dette område vil blive væsentlig forstærket, hvis de offentligt ansatte viser konkret forståelse og vilje til at gå foran ved løsningen af samfundets økonomiske problemer."

Forslaget til folketingsbeslutning nåede ikke til 1. behandling inden udskrivningen af nyvalg til folketinget.