L 85 Forslag til lov om ændring af lov om ejerlejligheder.

Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Ved lovforslaget foreslås loven om ejerlejligheder, jfr. lovbekendtgørelse nr. 130 af 13. april 1972, ændret, således at der bliver adgang for de almennyttige boligselskaber til at udstykke ejendomme opført efter 1. juli 1966 i ejerlejligheder.

Lovforslaget fremsattes og behandledes sammen med det af de samme forslagsstillere fremsatte forslag til folketingsbeslutning om indførelse af ejerlejligheder m.v. i det almennyttige byggeri (se B. II. nr. 26).

Ordføreren for forslagsstillerne, Bendix, begrundede ved den skriftlige fremsættelse forslagene med følgende bemærkninger:

"Med forslaget om ændring i ejerlejlighedsloven og forslaget til folketingsbeslutning vedrørende lov om boligbyggeri ønsker forslagsstillerne at få startet en udvikling i det almennyttige boligbyggeri i retning af individuelt ejerskab. Ejendomsret til boligen er en af de mest effektive måder til spredning af ejendomsret.

Med en sådan udvikling tages der også et yderligere skridt på vej imod ligestilling mellem den del af befolkningen, der bor i parcelhus, og den del af befolkningen, der bor i lejlighed.

Forslagsstillerne har medtaget muligheden for overgang til andelsstatus i deres forslag for dermed at åbne mulighed for, at også ældre ejendomme i det almennyttige boligbyggeri kan komme med i denne udvikling. Ejerlejlighedsloven i dens nuværende skikkelse forhindrer udstykning af ejerlejligheder i ejendomme fra før 1966.

Det er forslagsstillernes håb, at de to forslag vil møde en sådan velvilje hos folketingets øvrige partier, at de hurtigt kan gennemføres."

Ved 1. behandling af de to forslag, der foretoges sammen med 1. behandling af forslag til lov om ændring af lov om ejerlejligheder (af Kirsten Jacobsen) (se nærmest følgende sag), var boligministeren ikke afvisende over for ejerlejlighedsprincippet, men han redegjorde tillige for en lang række problemer, som måtte vurderes nærmere, inden der kunne tages stilling til en gennemførelse af ordninger som de foreslåede.

Forslagene blev efter 1. behandling henvist til boligudvalget, der ikke afgav betænkning herover.
Partiernes ordførere
Henning Jensen (S), Kirsten Jacobsen (FP), Peter Brixtofte (V), Per Gudme (RV), Erhard Jakobsen (CD), Per Bendix (KF), Henning Philipsen (SF), Arne Bjerregaard (KrF), Niels Mølgaard (DR) og Kaj Hansen (DKP)