L 8 Forslag til lov om ophævelse af lov om regulering af kreditformidling.

Af: Ib Stetter (KF) , Erik Ninn-Hansen (KF) , Poul Schlüter (KF) og Palle Simonsen (KF)
Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til politisk-økonomisk udvalg.

Forslaget havde følgende ordlyd:

"Lov nr. 543 af 17. oktober 1973 om regulering af kreditformidling ophæves."

I bemærkningerne begrundedes forslaget således:

"Formålet med nærværende lovforslag er at ophæve loven. Forslagsstillerne må antage, at der i det nye folketing er et stort flertal imod loven om kreditformidling, men er klar over, at der kan være brug for en anden og langt mildere kreditformidlingslov i en overgangsperiode. Formålet med en sådan lov skulle i givet fald være at støtte Nationalbanken i dens forhandlinger med pengeinstitutter, der ikke ønsker at tilslutte sig gældende aftaler mellem Danmarks Nationalbank og det store flertal af pengeinstitutterne. Behovet for en sådan lovgivning kan i givet fald undersøges under udvalgsarbejdet af nærværende lovforslag.

Ved 1. behandling udtrykte økonomiministeren betænkelighed ved den eksisterende lov og udtalte at han var enig med forslagsstillerne i, at der kan være behov for en begrænset bemyndigelseslov der i begrænset, men fornødent omfang kan støtte Danmarks Nationalbanks stilling, når den forhandler med pengeinstitutterne om aftaler til styring af kreditten. Ministeren sagde videre, at han gerne ville nedsætte en lille og hurtigt arbejdende arbejdsgruppe med repræsentanter for Nationalbanken, handelsministeriet og økonomiministeriet til at se på, hvordan man kunne tilpasse lovens bestemmelser ud fra dette hensyn på en mere hensigtsmæssig måde og begrænse den til de områder, hvor man må mene, der er brug for en sådan lov.

Samtlige ordførere tilsagde forslaget en grundig udvalgsbehandling, og med undtagelse af Per Hækkerup (S) og Aage Frandsen (SF) kunne de også give forslaget deres støtte.

Det politiske-økonomiske udvalg, hvortil lovforslaget henvistes, afgav ikke betænkning over forslaget. Udvalget afgav 30. september en beretning over dette og en række andre forslag.
Partiernes ordførere
Per Hækkerup (S), Palle Tillisch (FP), Johannes Bøggild (V), Dagmar Andreasen (RV), Børge Johansen (CD), Aage Frandsen (SF), Jens Møller (KrF), Ole Flygaard (DR) og Kaj Hansen (DKP)