Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.
I tinglysningsloven er indsat regler, der tager sigte på at øge tinglysningsdommernes kontrol med, at der ikke tinglyses dokumenter, der er ugyldige. Der er endvidere indsat en regel, der har til formål at modvirke misbrug af rykningsklausuler i pantebreve. Loven bygger på en redegørelse af 8. marts 1974 fra justitsministeriets tinglysningsudvalg om bekæmpelse af økonomisk kriminalitet.
I retsplejeloven er der sket en udvidelse af advokatmyndighedernes disciplinærmyndighed. Udvidelsen indebærer, at advokater kan pålægges bøder på indtil 50.000 kr. Endvidere er der sket en udvidelse af skifterettens adgang til at indkalde vidner.
I konkursloven er der givet skifteretten ubetinget ret til at afskedige en kurator i et konkursbo. Det bestemmes endvidere, at reglerne om anmeldelse af forhold i forbindelse med konkurs, der kan give anledning til kriminel undersøgelse, udvides til også at omfatte forhold, der kan foranledige undersøgelse mod andre end fallenten.
Lovforslaget indeholdt i sin oprindelige form tillige en række ændringer i borgerlig straffelov, aftaleloven m.v. og var betegnet som forslag til lov om ændring af borgerlig straffelov, aftaleloven m. v. (Bekæmpelse af skadelig økonomisk virksomhed m. v.). Under behandlingen i folketinget foretoges en deling af lovforslaget i to lovforslag, hvoraf nærværende lovforslag er det ene, medens det andet (vedrørende borgerlig straffelov m. v.) er omtalt under A. II. nr. 16. Hertil henvises i øvrigt vedrørende 1. behandlingen og delingen af lovforslaget.
Af udvalgets betænkning fremgår i øvrigt vedr. tinglysningsloven, at justitsministeren overfor udvalget har lovet - når erfaringer er indvundne — at overveje muligheden for senere at åbne adgang til en hurtig afgørelse som underretssag eller eventuelt i helt åbenbare tilfælde af chikane ved en umiddelbar fogedforretning for at få fremskaffet den rykningspåtegning som en tidligere aftale hjemler ret til. Et mindretal (det konservative folkepartis og retsforbundets medlemmer af udvalget) stillede ændringsforslag om, at bestemmelserne om ændringerne i tinglysningsloven udgik, da mindretallet ikke fandt, at ændringerne ville få den tilsigtede virlming.
Ved 2. behandling fremsattes ændringsforslag udenfor betænkning af Hanne Reintoft (DKP) m. fl. vedrørende retsplejelovens § 144, hvorefter påtale af advokaters pligtstridige forhold skulle henlægges til statsadvokaturen for særlig økonomisk kriminalitet og påkendes af de ordinære domstole samt vedr. retsplejelovens § 723, hvorefter der skulle indføjes en bestemmelse om subsidiær privat påtalebeføjelse. Ændringsforslagene blev under 2. behandling på opfordring trukket tilbage — for at blive genfremsat ved 3. behandling. Efter 2. behandling henvistes forslag til lov om ændring af tinglysningslov, konkurslov m. v. (Bekæmpelse af skadelig økonomisk virksomhed m. v.) til fornyet udvalgsbehandling.
Efter mundtlig indstilling ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 116 stemmer mod 31 (FP, DR); 13 medlemmer (KF) stemte hverken for eller imod.