L 155 Forslag til lov om ændring af lov om teatervirksomhed.

Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kulturudvalget.

Formålet med lovforslaget var at bringe statens støtte til den i gældende lov omtalte teatervirksomhed til ophør, idet forslagsstillerne ikke anser det for en statsopgave at yde økonomisk støtte til landsdelsscenerne, hovedstadsområdets privatteatre, børneteatre eller opsøgende teatergrupper.

I fremsættelsen udtalte ordføreren for forslagsstillerne bl. a.:

"Statens teaterstøtte går for langt den overvejende dels vedkommende til det etablerede ukontroversielle teater, hvorved der i realiteten sker en konkurrencemæssig forvridning til ugunst for det utraditionelle, avancerede og kontroversielle teater. Dette betyder som så ofte, hvor der er tale om offentlige subventioner, at der holdes liv i forældede former for teaterdrift. Omvendt sker der en relativ forskelsbehandling mellem på den ene side den subsidierede teaterdrift og på den anden side de ikke-subsidierede, men med teatrene konkurrerende kulturelle forbrugsgoder, f. eks. revyer, cirkus, biografer."

Lovforslaget blev ved 1. behandlingen behandlet sammen med forslag til lov om ophævelse af lov om Statens Kunstfond, forslag til lov om ophævelse af lov om statstilskud til orkestre uden for hovedstadsområdet, forslag til lov om ophævelse af lov om statstilskud til et landsdelsorkester for Sjælland og forslag til lov om ændring af lov om film og biografer (alle af Ib Christensen m. fl.).

Kulturministeren tog afstand fra samtlige forslag, der alle gik ud på ophævelse af statsstøtte til kunsten. Det samme gjorde ordførerne fra partierne med undtagelse af Vestergaard Eriksen (FP), som støttede forslagene.

Kulturudvalget, hvortil lovforslaget henvistes, afgav ikke betænkning over nærværende forslag.
Partiernes ordførere
Robert Pedersen (S), Niels Vestergaard Eriksen (FP), Mette Madsen (V), Meta Ditzel (RV), Hans Jørgen Lembourn (KF), Arne Melchior (CD), Poul Dam (SF), Willy Bracher (KrF) og Villy Fuglsang (DKP)