Efter 1. behandllng henvist til undervisningsudvalget.
Loven ændrer med virkning fra 1. april 1974 folkeskoleloven, jfr. lovbekendtgørelse nr. 172 af 8. maj 1972, på følgende punkter:
1. Alstemningsreglerne i lovens § 5, stk. 2, lempes, således at der kun kræves 50 pct.s tilslutning, imod hidtil 80 pct., til at få gennemført en afstemning om en skoles nedlæggelse, og der kræves kun 60 pct.s flertal, imod hidtil 80 pct., for at få beslutningen om nedlæggelsen udskudt. Udskydelsen gælder indtil udløbet af den følgende valgperiode, og skolen kan da først nedlægges, hvis kommunalbestyrelsen på ny træffer beslutning herom.
2. I klasser med færre end 18 elever kan undervisningstiden være indtil 2 timer lavere end lovens nuværende minimum i 1.-2. skoleår, 3 timer i 3.-4. skoleår og 4 timer i 5.-10. skoleår.
Af bemærkningerne til lovforslaget fremgår, at grænsen 18 elever er valgt, fordi den samtidig er undergrænsen for, om der kan tillægges klassen deletimer og dermed et større forbrug af lærerskematimer.
3. Lektionstidens længde er ved en ændring af lovens § 16, stk. l, l. pkt., ændret fra 50 minutter til 45 minutter.
4. Begrænsning af skolernes timeforbrug indføjes i loven ved at affatte § 63 a således:
"§ 63 a. Undervisningsministeren kan for tiden indtil den 1. august 1976 fastsætte regler om:
1) et højeste ugentligt timetal inden for rammerne i § 16, stk. 1,
2) et lavere ugentligt timetal end efter § 16, stk. 1, for klasser, som får tillagt flere deletimer, jfr. § 11, stk. 3, end elevtallet berettiger til,
3) et mindste elevtal i klasser for 8.-10. skoleår, jfr. dog § 12, stk. 2, og på hold i valgfri fag, jfr. § 17, stk. 4, og § 21, stk. 2-4, og
4) et højeste antal lærerkræfter ved skolerne."
5) Endelig forlænges undervisningsministerens bemyndigelse til at træffe foranstaltninger imod lærermangelen ligeledes til 1. august 1976.
Lovforslaget indeholdt oprindelig en anden afstemningsregel, idet det krævede et flertal på 75 pct. af de stemmeberettigede for at få en beslutning om nedlæggelse af en skole udskudt.
Dette blev kritiseret under 1. behandling af ordførerne for SF og DR, ligesom ordføreren for DKP fandt, at den foreslåede nedsættelse af lektionstidens længde ville bidrage til at sænke uddannelsesniveauet i folkeskolen.
I udvalgets betænkning stillede et mindretal (SF og DR) ændringsforslag til afstemningsreglene gående ud på, at 30 pct. af beboerne, mod de foreslåede 50 pct., kunne få gennemført en afstemning om en skoles nedlæggelse, og kun 60 pct.s flertal skulle være tilstrækkeligt for at få beslutningen om nedlæggelsen udskudt. Dette ændringsforslag blev forkastet med 84 stemmer mod 37.
Ved lovforslagets 3. behandling stillede medlemmerne af DKP ændringsforslag, hvorefter lektionstiden fortsat skulle være 50 minutter. Dette ændringsforslag blev forkastet med 133 stemmer mod 6.
Undervisningsministeren stillede ændringsforslag til afstemningsreglerne, således at et flertal på 60 pct. var tilstrækkeligt til at få udskudt en beslutning om en skoles nedlæggelse. Dette ændringsforslag blev vedtaget uden afstemning, hvorefter lovforslaget blev enstemmigt vedtaget med 144 stemmer.