B 44 Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af en kommission til at gennemgå den kommunale styrelseslov.

Af: Søren Jensen (S)
Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

"Folketinget opfordrer regeringen til at nedsætte en kommission til at gennemgå den kommunale styrelseslov med henblik på forbedringer, særlig omkring offentlighed og styring og borgernes deltagelse heri."

Om baggrunden for forslagets fremsættelse hedder det i de ledsagende bemærkninger:

"I forbindelse med gennemførelsen af kommunalreformen har en række problemer omkring den kommunale styrelseslov og nærdemokratiet vist sig i det kommunale arbejde og i den offentlige debat.

Det er afgørende for udviklingen i det kommunale styre og borgernes forståelse af dette, at problemerne bliver grundigt behandlet og undersøgt, således at en evt. ændring i lovgivningen kan foretages i sammenhæng og med baggrund i et kommissionsarbejde.

Problemerne er bl. a. borgernes mere direkte deltagelse i kommunale beslutninger, f. eks. gennem borgermøder, nævn og udvalg for lokale interesseområder, uden at tilsidesætte hensynet til, at kommunen også skal være en helhed for planlægning og styring.

Herunder må også indgå problemerne omkring offentlighed i det kommunale arbejde og orienteringsvirksomhed over for borgerne. De "små enheders værdi" må sideløbende hermed vurderes ligesom spørgsmålet om kommunalbestyrelsernes størrelse og den kommunale revision.

En afklaring af de folkevalgtes beføjelser og ansvar, herunder en vurdering af magistratslignende ordninger og arbejdsvilkårene tidsmæssigt og økonomisk, må også foretages.

Det må være nødvendigt at tidsbegrænse kommissionens arbejde, så muligheden for evt. lovændringer kan nås inden næste kommunevalg i 1978, ligesom det forudsættes, at kommissionen afgiver delbetænkninger undervejs med henblik på offentlig debat."

Ved 1. behandling fik forslaget en velvillig modtagelse fra alle sider. Såvel indenrigsministeren som flere af ordførerne var dog betænkelige ved, at gennemgangen af den kommunale styrelseslov efter forslaget skulle foretages af en kommission, og ministeren foreslog i stedet, at der blev nedsat en arbejdsgruppe af sagkyndige til at foretage denne gennemgang, og at folketingets kommunaludvalg blev holdt løbende underrettet om forløbet af dette arbejde.

Kommunaludvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Egon Jensen (S) og Henning Jensen (S)