Efter 1. behandling henvist til undervisningsudvalget.
Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:
"Folketinget pålægger regeringen i den kommende folkeskolereform at gøre faget seksualoplysning frivilligt, således at forældrene kan begære børnene fritaget for timer i faget."
Forslagsstillerne begrundede forslaget således:
"Folkeskolen har sit mandat fra forældrene. Den obligatoriske seksualundervisning er i sig selv en anledning til konflikt mellem skolemyndigheder og det enkelte forældrepars livssyn. Man har følt bestemmelsen som et angreb på forældremyndigheden, og den er nu til prøvelse i menneskerettighedskommissionen i Strasbourg. Danske lærere har nogle steder blankt nægtet at håndhæve bestemmelserne om tvangsundervisning i seksualoplysing, og myndighedernes manglende reaktion herpå må tydes derhen, at denne bestemmelse fra første færd har været en politisk misforståelse."
Forslaget fik en blandet modtagelse ved dets 1. behandling.
Undervisningsministeren vendte sig imod det, idet hun påpegede, at forældre i forvejen havde valgmulighed og kan vælge private skoler, hvor denne undervisning ikke indgår i den almindelige undervisningspligt. I øvrigt kan forældre via skolenævnene bestemme, hvilke undervisningsmidler der skal anvendes. Ministeren fandt, at forslaget rettere burde indgå i undervisningsudvalgets arbejde med den kommende folkeskolereform, jfr folketingsårbog 1972-73, side 417 og folketingsårbog 1973-74 1. samling A. II nr. 39.
Winnie Russell (S), Peter Holst (V), Elmholt (RV), Gerda Møller (KF), Maigaard (Kristine Heltberg) (SF), Freddy Madsen (DKP) og Poul Westergaard (DR) tilsluttede sig undervisningsministerens synspunkt.
Halvgaard (FP), Lena Pedersen (CD) og Birgit Busk (U) var enige med forslagsstillerne, Halvgaard dog med den begrundelse, at bortset fra hovedfagene dansk, regning og fremmedsprog, burde forældrene via skolenævnene have det juridiske, pædagogiske og økonomiske ansvar for hvilke fag der skal tilbydes.
Udenfor ordførernes kreds talte Ingeborg Gjerding (FP), Poulsgaard (FP) og Arne Bjerregaard (KrF).
Undervisningsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget.