Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.
Loven svarer i det væsentlige til det af finansministeren i forrige folketingsår (den 17. februar 1972) fremsatte lovforslag.
Ved loven sker de ændringer i den hidtidig gældende toldlov, som må foretages i denne som følge af Danmarks indtræden i De europæiske Fællesskaber. Disse ændringer omfatter såvel toldtariffen som toldforvaltningsbestemmelserne.
For så vidt angår toldtariffen indeholder loven 2 ændringer, idet det vil være nødvendigt dels at afvikle tolden over for de øvrige medlemslande i EF (den interne toldafvikling), dels at erstatte den danske toldtarif af Fællesskabernes toldtarif (den eksterne toldtilpasning). Både denne og den interne skal gennemføres gradvist og være afsluttet med udgangen af 1977. Toldafviklingen og told tilpasningen foretages dog ikke på samme måde for alle varegrupper. Herom henvises til lovforslagets enkelte bestemmelser.
Ændringerne i toldforvaltningsbestemmelserne har deres baggrund i artikel 27 i Rom-traktaten, der pålægger medlemslande at harmonisere deres toldlovgivning i fornødent omfang. I overensstemmelse hermed har Fællesskabernes Råd og Kommission i årenes løb udstedt et antal forordninger, direktiver, beslutninger og rekommandationer vedrørende forskellige områder af toldforvaltningsbestemmelserne. I det omfang ikke andet er omtalt under tiltrædelsesforhandlingerne, finder disse anvendelse efter Danmarks indtræden i EF.
Endvidere ophæves visse bestemmelser i den gældende toldlov helt, således reglerne om kamptold, idet Danmark efter indtræden i EF ikke på egen hånd vil kunne gennemføre sådanne toldsanktioner. Samme synspunkt ligger til grund for ophævelsen af den gældende toldlovs § 4, stk. 3, om bemyndigelse til finansministeren om for en periode på højst 9 måneder at ophæve eller nedsætte tolden, når Danmark ved mellemfolkelig aftale om gensidige toldindrømmelser har forpligtet sig hertil.
Endelig indeholder loven bestemmelser vedrørende Danmarks samhandel med de tidligere EFTA-lande, og vedrørende samhandelen med visse med EF associerede lande.
Under folketingets 1. behandling af lovforslaget blev der bl. a. rejst spørgsmål om, hvilken aktivitet der vil blive udvist for at oplyse offentligheden om den nye toldlov.
I denne anledning har finansministeren over for udvalget oplyst følgende:
1. Der vil inden 1. januar 1973 blive udsendt en ny udgave af brugstariffen, der bygger på den nye toldtarif. Brugstariffen udsendes som et løsbladsbind, og den vil ved rettelser blive holdt a jour, således at den udviser de til enhver tid gældende toldsatser, såvel de ydre toldsatser som de præferencetoldsatser, der kommer til anvendelse på varer, der indføres fra EF-lande, fra EFTA-lande eller fra andre lande, og som har adgang til toldpræference. Brugstariffen kommer ikke til at indeholde oplysninger om de variable landbrugsafgifter, der ofte ændres med meget korte mellemrum.
2. Direktoratet for toldvæsenet vil udarbejde og forhandle en vejledning i det fællesskabsforsendelsessystem, der anvendes i EF ved forsendelse af varer fra ét EF-land til et andet, og som skal tages i anvendelse i Danmark i begyndelsen af 1973.
3. Direktoratet for toldvæsenet vil udarbejde en redegørelse om de ændringer i toldværdireglerne, der er en følge af Danmarks indtræden i EF. Redegørelsen vil blive udsendt til de ca. 25.000 virksomheder, der er registreret i toldvæsenets importørregister i forbindelse med toldkreditordningen.
4. Udenrigsministeriets erhvervstjeneste har udsendt en redegørelse for oprindelsesreglerne i aftalerne mellem EF og EFTAs ikke-kandidatlande. Disse oprindelsesregler skal danne grundlag for den fremtidige toldfri samhandel mellem Danmark og EFTAs ikke-kandidatlande. Redegørelsen, der er udarbejdet af en tjenestemand i tolddepartementet, er gennem erhvervsorganisationerne fordelt i stort tal til eksporterende erhvervsvirksomheder.
5. Direktoratet for toldvæsenet vil i samarbejde med flere erhvervsorganisationer arrangere en række mundtlige informationsmøder på forskellige steder i landet om de spørgsmål, der er nævnt under 1-4.
Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 129 stemmer for og 14 (SF) imod; 3 medlemmer (Meta Ditzel, Overgaard Nielsen og Skovmand) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.